Mauricijaus parlamento rinkimuose – triuškinama opozicijos pergalė

  • Teksto dydis:

Mauricijaus opozicijos koalicija, vadovaujama 84 metų eksprezidento Aneroodo Jugnautho (Anirudo Džagnautho), penktadienį šventė triuškinamą pergalę, užsitikrinusi tris ketvirtadalius vietų parlamente, kai buvo paskelbti galutiniai rinkimų rezultatai.

A.Jugnautho centro dešinysis aljansas LEPEP laimėjo 47 mandatus 62 vietų parlamente, kai šios Indijos vandenyno salų šalies rinkėjai trečiadienį atmetė valdančiosios partijos pastangas padidinti prezidento galias.

Dabartinė valdančioji koalicija, sudaryta iš Darbo partijos (PTR) ir buvusio opozicinio Mauricijaus kovojančio judėjimo (MMM), vadovaujamo ekspremjero Paulio Berenger (Polio Beranžė), gavo tik 13 vietų.

Vykstant debatams dėl konstitucijos reformos, ypač dėl prieštaringai vertinamo pasiūlymo sustiprinti vyriausybės galias, trečiadienį įvykę rinkimai tapo vienais iš svarbiausių nuo 1968 metų, kai Mauricijus tapo nepriklausomas nuo Didžiosios Britanijos.

Kadenciją baigiantis premjeras Navinchandra Ramgoolamas (Navinčandra Ramgulamas) pripažino pralaimėjimą ketvirtadienio vakarą, nors balsai tebebuvo skaičiuojami.

Tačiau valdančiųjų pralaimėjimas buvo toks triuškinamas, kad N.Ramgoolamas, norėjęs siekti prezidento posto, netgi prarado parlamentaro mandatą, kurį turėjo 23 metus.

Mauricijus yra viena turtingiausių Afrikos regiono šalių, turinti 1,3 mln. gyventojų. Kiekvienam gyventojui tenkanti bendrojo vidaus produkto dalis praeitais metais buvo didesnė negu 9 tūkst. JAV dolerių (25 tūkst. litų).

A.Jugnauthas ir N.Ramgoolamas pakaitomis užimdavo vyriausybės vadovo postą nuo 1982 metų, išskyrus trumpą pertrauką 2003–2005 metais, kai premjeru dirbu P.Berenger. A.Jugnauthas taip pat buvo šalies prezidentas 2003–2012 metais.

N.Ramgoolamo tėvas Seewoosaguras Ramgoolamas (Sivusaguras Ramgulamas) atvedė šalį į nepriklausomybę, taip pat dirbo Mauricijaus vyriausiuoju ministru ir premjeru.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cha

cha portretas
Be galo svarbi naujiena Lietuvai. O gal galima sužinoti apie rinkimų rezultatus Kiribatyje ir Zululende ? Kokios ten partijos valdžioje ir kokius uždavinius sau kelia vietiniai konservatoriai ? Gal atsiųs savo delegacijas pasidalinti patirtimi į mūsų Seimą ?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių