Maskvos mero rinkimai – tiesos akimirka ir Kremliui, ir opozicijai

Maskvos mero – trečiojo asmens valstybėje – rinkimuose dominuoja ne miesto problemos, o klausimas, kiek dar sostinė pasitiki centrine valdžia. Šįkart Kremliui nereikia nei triuškinamos pergalės, nei falsifikacijų.

Okupavo eterį

Maskvietis Maksimas laikraščiui pasakojo neturintis jokių iliuzijų dėl šio savaitgalio rinkimų.

"Varžosi gana daug kandidatų, bet šansų beveik niekas neturi, – sakė vyras. – Dabartinis meras Sergejus Sobianinas pasinaudojo jau patikrinta valdžios taktika: jokių debatų. Kiti penki kandidatai dalyvavo debatuose, o jis tiesiog okupuoja eterį, jį rodo kasdien ir daug, bet kokia proga, ar rugsėjo 1-ąją su vaikais, ar kitomis progomis. Kadangi dauguma žmonių žiūri televizorių, rezultatas turėtų būti aiškus."

Rinkimų debatuose nė karto nedalyvavo nei Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, nei vieną kadenciją šias pareigas ėjęs Dmitrijus Medvedevas.

Tęsdamas šią tradiciją, S.Sobianinas paaiškino laikraščiui "Vedomosti", kad diskusijos su mažai žinomais politikais tik prideda šiems populiarumo, o jis nėra tuo suinteresuotas.
"Tai žinoma technologija: jeigu tavo konkurentų žinomumas gerokai mažesnis už taviškį, tai per tokius renginius tu tiesiog juos populiarini. Tam netgi galima būtų ryžtis, bet diskusijos, kurios dabar vyksta, dažnai būna labai nutolusios nuo realių problemų", – sakė S.Sobianinas.

Didelę juoko bangą praėjusį mėnesį sukėlė valstybinio Rusijos visuomenės nuomonės tyrimų centro pranešimas, kad 6 proc. respondentų pareiškė stebėję rinkimų debatus su S.Sobianinu.

Tikisi antro turo

Kitos apklausos nėra tokios juokingos, ypač pačiam S.Sobianinui. Remiantis Levados viešosios nuomonės tyrimų centro praėjusį savaitgalį atlikta apklausa, už dabartinį miesto vadovą pasiryžę balsuoti 58 proc. maskviečių – net 20 proc. mažiau nei liepą. Antroje vietoje žengiančio opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno reitingai per tą patį laiką šoktelėjo 10 proc. – nuo 8 iki 18 proc.



"Aš matau, kad esame per plauką nuo antro turo, – komentuodamas šiuos skaičius sakė A.Navalnas. – Dar 30 proc. rinkėjų nėra iki galo apsisprendę. Manau, per paskutinę savaitę padarysime spurtą ir eisime į antrą turą. O antrame ture viskas pasikeis ir, manau, pergalė yra reali."

Politikos ekspertai giria A.Navalno rinkimų kampaniją, vykdomą iš apačios, ir lygina ją su JAV prezidento Baracko Obamos agitacija. A.Navalno štabas surinko daugiau nei milijoną dolerių paramos, pritraukė tūkstančius savanorių, įrengė sostinėje šimtus "kubų", kuriuose savanoriai dalija bukletus ir agituoja už kandidatą.

"Pirmą kartą, ir ne per pastaruosius dešimt metų, o nuo SSRS žlugimo, Rusijoje vyksta tikra rinkimų kampanija, – rašė apžvalgininkė Julija Latynina. – Kad ir kaip būtų paradoksalu, rusų demokratai nuo 1991 m. dar nė karto nevykdė visavertės tikrosios rinkimų kampanijos, kai kandidatą bandoma parduoti rinkėjams kaip skardinę kokakolos. Visi jie – nuo Gaidaro iki Dešiniųjų jėgų sąjungos – manė, kad jie tokie šaunūs, jog apsišvietusi tauta pati juos išrinks. Vaikščioti pas rinkėjus, susitikinėti su jais po tris kartus per dieną, dalyti lankstinukus, aiškinti kiekvienai močiutei, kad reikia balsuoti už tave, – to Rusijos demokratai niekada nedarė."

Programos – vienodos

Rusijos politologų nuomone, išėjimas į antrą turą, kad ir jį pralaimėjus, jau būtų didelė pergalė A.Navalnui. Tai būtų pirmas žingsnis jam iš tinklaraštininko ir gatvės protestų lyderio tampant federalinio lygmens politiku. Tik dauguma Rusijos ekspertų vis dėlto abejoja, ar antro turo prireiks. Sociologai paaiškino, kad reitingų šuolius vasaros pabaigoje lėmė iš atostogų grįžę maskviečiai ir kad iki rinkimų jie smarkiai keistis neturėtų.

Opozicijos kandidatams sunku kritikuoti S.Sobianiną. Kalbėdami apie miesto problemas, jie priversti kartoti jo tezes, dėl to visų šešių kandidatų programos beveik nesiskiria. Visi jie pasiryžę kovoti su transporto problemomis ir nelegalia migracija, kurti palankias sąlygas verslui ir tobulinti socialinę politiką – padėti pensininkams, statyti vaikų darželius.
Politologo Dmitrijaus Oreškino nuomone, visuomenė pasidalijo į dvi nelygias dalis: maždaug trečdalis palaiko protestuotojų pažiūras, o likę du trečdaliai, eksperto žodžiais, "mąsto racionaliai".
|
"Tie, kas mąsto racionaliai, mano, kad S.Sobianinas yra neblogas meras. Ir tai iš tikrųjų yra tiesa. Geresnis nei Jurijus Lužkovas, mažiau vagia, o gal ir išvis nevagia, mes to nežinome. Asfaltas klojamas, šiukšlės išvežamos, vanduo šaltas ir karštas yra, elektra yra, žolė žaliuoja. Bendrai paėmus – jis dirba, ir tai matyti. Kodėl gi jo nepalaikyti? Tai absoliučiai normali, pragmatiška pozicija", – aiškino D.Oreškinas.

Reikia sąžiningų rinkimų

Pagrindinis priekaištas, kurį S.Sobianinui reiškia jo priešininkai, yra tai, kad jis yra V.Putino komandos narys. Todėl Maskvos mero rinkimai vertinami kaip referendumas dėl pasitikėjimo valdžia apskritai. Tai supranta ir Kremlius, todėl, atsižvelgdamas į palankius reitingus, stengiasi, kad S.Sobianino pergalė būtų sąžininga ir keltų kuo mažiau abejonių.
Straipsnyje su ironiška antrašte "Partija pasakė: nereikia!" Rusijos laikraštis "Vedomosti" rašė, kad rinkimų komisijoms iš viršaus duoti nurodymai užkirsti kelią tiesioginėms falsifikacijoms.

"Jokių papildomų sąrašų, visiška stebėjimo laisvė, skrupulingas visų procedūrų laikymasis. Šalinti stebėtojus galima tik jų visiškai neadekvataus elgesio atveju, o protokolų kopijų jiems reikia duoti tiek, kiek paprašys", – Maskvos Šiaurės Vakarų administracinės apygardos prefekto instrukcijas citavo "Vedomosti".

Maskvos Carnegie centro ekspertės Lilijos Ševcovos nuomone, triuškinanti S.Sobianino pergalė Kremliui irgi nereikalinga, ypač jeigu jis Maskvoje surinktų gerokai daugiau balsų, nei per 2012 m. prezidento rinkimus sostinėje surinko V.Putinas. Tuomet už dabartinį prezidentą Maskvoje balsavo tik 47 proc. rinkėjų.

"V.Putinui nereikia jokio žmogaus, pripažinto masiniu balsavimu didžiausiame Rusijos mieste. Todėl, jeigu kalbėsime laikydamiesi vienvaldystės ir legitimumo logikos, V.Putinui reikia būtent vidutinių S.Sobianino rezultatų, neabejotinos pergalės, valdžios pergalės, bet ne triuškinamos pergalės. Ją reikia praskiesti A.Navalno kokteiliu. Taip pat valdžiai nereikia ypatingų manipuliacijų, nes tai tik suteiks papildomų taškų A.Navalnui kaip politiniam lyderiui", – aiškino ekspertė.

Rinkimų varžovai

Sergejus Sobianinas, valdančioji partija "Vieningoji Rusija". Vykdo pasyvią rinkimų kampaniją, retai duoda interviu ar tiesiogiai susitinka su gyventojais. Nedalyvavo debatuose, atsisakė tiesioginės linijos su sostinės gyventojais per televiziją, bet vienoje radijo laidoje sudainavo dainą apie rinkimus. Kandidato rinkimų kampaniją penktadienį vainikuos uždaras koncertas, kuriame laukiama 30 tūkst. jo rėmėjų.

Aleksejus Navalnas, nepartinis, iškeltas liberalios partijos RPR-PARNAS. Vykdo ryžtingą, amerikietiško stiliaus rinkimų kampaniją, savo populiarumą didina pasitelkdamas internetą. Tapęs Maskvos meru žada riboti imigraciją ir leisti valstybinėms įstaigoms samdyti tik aukštos kvalifikacijos užsieniečius, rengti nepriklausomas ekspertizes didinant komunalinius mokesčius, taikos teisėjus padaryti renkamus.

Ivanas Melnikovas, Komunistų partija. Vykdo tradicinę komunistų kampaniją: žada mažinti prarają tarp vargšų ir turtingų, didinti vartotojo krepšelį, perskaičiuoti visas socialines išmokas. Ragina peržiūrėti maisto produktų ir vaistų kainodarą, kritikuoja per didelę biudžetinės sferos komercializaciją. Turėdamas Maskvos valstybinio universiteto profesoriaus laipsnį, gina nemokamą aukštąjį mokslą.
|
Michailas Degtiarevas, Liberaldemokratų partija. Anksčiau garsėjęs vien savo pasiūlymu suteikti moterims po dvi išeigines "kritinėmis dienomis", rinkimų kampanijai einant į pabaigą jis tapo aktyvesnis. Pareiškė laikantis save stipriausiu kandidatu, nes yra aukštas ir sportiškas, turi tvirtą stačiatikių šeimą. Jo rinkimų kampanija remiasi V.Putino įsakais. Labai nemėgsta A.Navalno ir kaltina jį veidmainyste.

Nikolajus Levičevas, partija "Teisingoji Rusija". Aktyviai kritikavo A.Navalną, kai šio namuose buvo atliekamos kratos, bet galiausiai pareiškė, kad pasiryžęs pasitraukti iš rinkimų kito kandidato naudai ir padėti jam patekti į antrąjį turą. Tačiau rinkimų komisija paskutinę savaitę prieš rinkimus jam to padaryti neleido, o politologai prabilo apie rimtą "Teisingosios Rusijos" krizę ir kovas jos viduje.

Sergejus Mitrochinas, liberalioji partija "Jabloko". Žada sugrąžinti valdžią maskviečiams ir kaltina S.Sobianiną naudojant administracinius išteklius rinkimų agitacijai. Dėl gana aktyvios kampanijos – gausių reklaminių plakatų ir dalijamų lankstinukų – per rinkimų kampaniją sugebėjo padidinti savo reitingus nuo 1 iki 5 proc. Priklauso nuosaikiajai Rusijos opozicijai, kuri ragina keisti valdžią be revoliucijų.

Komentaras

Bernaras Ivanovas, Vytauto Didžiojo universiteto docentas

A.Navalno dalyvavimas Maskvos mero rinkimuose byloja apie naują kryptį V.Putino ir Kremliaus politikoje. Blogėjant ekonominei situacijai Rusijoje, Kremlius pasuko "pliuralizmo" keliu. Tai buvo deklaruota oficialiai per oficialią žiniasklaidą. Idėja čia paprasta: rinkėjams perduodama tarsi didesnė dalis atsakomybės už tai, kas vyksta šalyje. Tai, galima sakyti, – naujas režimo įteisinimo įrankis. A.Navalnas gana meistriškai išnaudoja šitą situaciją ir greičiausiai gaus savo 15 proc. balsų per rinkimus.

Tai, kas šiek tiek nuvilia, – pozityvioji A.Navalno programa. Jis iš esmės nieko naujo nesiūlo. Visos jo idėjos apie komunalinio ūkio pertvarkas ar miestiečių informavimą apie šiukšlių išvežimą negali būti vertinamos kaip antisisteminės. Tai yra rimta problema. V.Putino politinė sistema rodo gana neblogą sugebėjimą adaptuoti į ją patekusius opozicionierius, tad A.Navalno dalyvavimas rinkimuose esminių permainų politiniame Rusijos gyvenime neįneš.

Padėtį galėtų keisti tik dar labiau pablogėjusi ekonominė situacija ir režimo nesugebėjimas vykdyti finansinių įsipareigojimų. Tai galėtų inspiruoti dalį politinio elito imtis aktyvių veiksmų. Vis dėl to tai taip pat Rusijos prie demokratijos nepriartins, o sudarys papildomas galimybes įsivyrauti naujiems klanams Rusijos politikoje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių