Maskvos ir Kijevo santykiai - ne be problemų

Maskva ir Kijevas turi neišspręstų klausimų dėl Rusijos Juodosios jūros laivyno, tarp jų dėl šio laivų junginio atnaujinimo ir hidrografinių statinių Kryme naudojimo, pirmadienį pareiškė šaltinis Rusijos laivyno bazavimo Ukrainos teritorijoje klausimais pakomisėje.

"Nors apskritai atšilo Rusijos ir Ukrainos santykiai, bet dar nesureguliuoti kai kurie Juodosios jūros laivyno veikimo Ukrainos teritorijoje klausimai", - pažymėjo jis, bet pridūrė, kad tai gali būti išspręsta darbo tvarka.

Tarp jų hidrografinių statinių Krymo pakrantėje naudojimas, konkrečiai - Jaltos švyturio, kurį 2006 m. sausyje užėmė Ukrainos valstybinės hidrografijos įmonės atstovai, grąžinimas.

Pasak šaltinio, Ukraina iki šiol neatsisakė pretenzijų į Juodosios jūros laivyno radijo navigacijos stotį "Mars-75" Geničeske, kurią 2009 m. birželyje Chersono srities ūkio teismas nutarė perduoti į Ukrainos nuosavybę.

Ekspertas pažymėjo, kad kol kas nepasiektas bendras supratimas ir nesuderinti su Ukraina klausimai dėl Juodosios jūros laivyno laivų pakeitimo, ginkluotės atnaujinimo ir kranto statinių naudojimo.

"Ukraina mano, kad būtinybė tai suderinti aiškiai numatyta pagrindiniame susitarime. Savo ruožtu Rusija laikosi nuomonės, kad apie gautus naujus laivus Juodosios jūros laivynui pakanka pranešti vieną kartą per metus", - sakė šaltinis.

Tarp neišspręstų Juodosios jūros laivyno veikimo problemų jis taip pat nurodė Rusijos karių įvažiavimo ir išvažiavimo, jų važiavimo Ukrainos teritorija tvarką.

Pirmadienį  dviejų dienų vizitą Ukrainoje pradėjo Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas. Derybų metu tikimasi minėtas problemas išspręsti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių