Maskva paskelbė Minskui dujų ultimatumą

Mokėkite, arba atjungsime dujas – tokį ultimatumą Baltarusijai paskelbė Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

Skola greitai auga

Rusijos vadovas davė Minskui penkias dienas skolos už "Gazprom" patiektas dujas grąžinimo schemai parengti, grasindamas priešingu atveju sumažinti tiekimų apimtis. Tai prezidentas paskelbė susitikime su "Gazprom" pirmininku Aleksejumi Mileriu, per kurį paminėjo ir skolos sumą – 200 mln. dolerių.

"Pagal sutarties sąlygas, mes turime visą pagrindą sumažinti dujų tiekimo apimtį proporcingai skolai bendrovei "Gazprom", – sakė A.Mileris per susitikimą su D.Medvedevu valstybės vadovo užmiesčio rezidencijoje.

Skola tebeauga, nes, pasak A.Milerio, nuo sausio Minskas toliau atsiskaito už dujas praėjusių metų kainomis – 150 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Pagal galiojantį kontraktą, vidutinė dujų kaina Baltarusijai šiemet turi būti 180-186 dolerių už tūkstantį kubinių metrų. "Gazprom" skaičiavimais, jeigu Minskas ir toliau mokės seną kainą, iki metų pabaigos skola sudarys jau 1,5 mlrd. dolerių.

D.Medvedevas pranešė, kad prieš kelias dienas svarstė šį klausimą su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka, ir šis skolos didėjimą motyvavo sunkia finansine padėtimi.

„Turiu sąžiningai prisipažinti, dabar visiems sunku: mes turime savo problemų, ir "Gazprom" turi daug problemų, todėl, deja, tai nepakankamas paaiškinimas“, – pareiškė Rusijos prezidentas.

Baltarusija siūlo mainus

Baltarusijos ekonomika sunkiai atlaiko rusiškų dujų kainos ir muitų mokesčių augimą. Šalies vadovas A.Lukašenka norėtų gauti iš Rusijos pigių gamtinių išteklių ir iškėlė tokią sąlygą derybose dėl muitų sąjungos tarp Rusijos, Baltarusijos ir Kazachstano. Maskva su tuo nesutiko, ir derybos užstrigo. Muitų sąjunga liepos 1 d. pradės funkcionuoti be Baltarusijos.

Kai kurie ekspertai teigia, kad pradėjusį naują ginčą dėl dujų Maskva spaudžia Minską pasirašyti muitų sąjungos sutartį. Baltarusija priešinasi, reikalaudama sumažinti energijos išteklių kainą ir panaikinti eksporto mokestį, kurį Rusija taiko savo naftai, perdirbamai Baltarusijoje ir eksportuojamai į Vakarus.

Jeigu Rusija pardavinės Baltarusijai dujas vidaus rinkos kainomis, A.Lukašenka pasiryžęs netgi atiduoti bendrovei „Gazprom“ dujotiekių operatoriaus „Beltransgaz“ kontrolinį akcijų paketą.

Sunki draugystė

Iškilusių nesutarimų A.Lukašenkai nepavyko išspręsti per šio mėnesio vizitą į Maskvą, kur jis  susitiko su Rusijos prezidentu D.Medvedevu ir premjeru Vladimiru Putinu. Pastarojo pokalbis su Baltarusijos vadovu buvo itin neformalus. A.Lukašenka juokais pasiskundė, kad jo nepamaitino.

„Atvažiavau tikėdamasis, kad duosite bent duonos riekę pavalgyti“, – tarė Baltarusijos prezidentas.

Apžvalgininkai šiai frazei suteikė gilesnę prasmę: A.Lukašenka negavo geidžiamo meduolio, o Kremliui atsibodo būti kaimynės „išlaikytoju“.

Rusija yra pagrindinė Baltarusijos sąjungininkė, bet dviejų posovietinių valstybių santykius dažnai temdo finansiniai ir prekybiniai ginčai. A.Lukašenka kaltina Kremlių bandymais perimti pagrindinių Baltarusijos pramonės objektų kontrolę.

Maskva ir Minskas dėl gamtinių išteklių kainų ginčijasi jau ne pirmą kartą, o šių konfliktų įkaitais tampa kitos Europos valstybės, importuojančios rusiškas dujas bei naftą per Baltarusiją.


Šiame straipsnyje: Rusija ir Baltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių