Maskva nepriims OPCW išvadų dėl šnipo apnuodijimo

  • Teksto dydis:

Maskva ketvirtadienį pareiškė nepriimsianti Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) nervus paralyžiuojančios medžiagos, praeitą mėnesį panaudotos Anglijoje prieš vieną buvusį rusų dvigubą agentą ir jo dukrą, tyrimo išvadų, nebent Maskvos ekspertams bus suteikta prieiga prie tirtų mėginių.

„Rusija be įrodymų nepatikės jokiomis išvadomis, susijusiomis su „Skripalio byla“, kol rusų ekspertams nebus suteikta prieiga prie OPCW minėtų medžiagų“, – per spaudos konferenciją pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Maskva: JK „priverstinai sulaikė“ J. Skripal

Maskva ketvirtadienį pareiškė būgštaujanti, kad Jungtinė Karalystė priverstinai sulaikė Juliją Skripal, kuri praėjusį mėnesį Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyta drauge su savo tėvu buvusiu rusų dvigubu agentu Sergejumi Skripaliu, o ankstesnę dieną atsisakė savo šalies konsulinės pagalbos.

„Turime visas priežastis manyti, kad tai gali būti tyčinio, priverstinio Rusijos piliečių sulaikymo arba galbūt jų vertimo (padaryti) surežisuotą pareiškimą, klausimas“, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

33 metų J. Skripal buvo išrašyta iš ligoninės pirmadienį, praėjus daugiau kaip mėnesiui nuo kovo 4-ąją pietiniame Anglijos mieste Solsberyje įvykusio apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga. Šis incidentas išprovokavo pasaulinę diplomatinę krizę.

Nors moters buvimo vieta šiuo metu yra nežinoma, J. Skripal sakė, kad jai padeda britų policijos pareigūnai, suteikiantys jai informacijos apie jos ir jos tėvo apnuodijimo tyrimą.

Trečiadienį ji pareiškė nepageidaujanti Rusijos ambasados pagalbos.

„Man pranešė apie galimybę susisiekti su specialiaisiais atstovais Rusijos ambasadoje, maloniai pasiūliusiais man savo pagalbą“, – sakoma J. Skripal, kuri yra Rusijos pilietė, atvykusi į Britaniją aplankyti savo tėvo, pranešime, paskelbtame Londono policijos.

„Šiuo metu nepageidauju naudotis jų paslaugomis, bet jeigu persigalvosiu – žinau, kaip su jais susisiekti“, – pridūrė ji.

S. Skripalis pardavinėjo paslaptis Didžiajai Britanijai ir persikėlė į šią šalį po 2010 metais įvykusio Maskvos ir Vašingtono apsikeitimo agentais.

Jungtinė Karalystė dėl Skripalių apnuodijimo kaltina Rusiją, o Vakarų šalys po šio incidento išsiuntė daugiau kaip 150 rusų diplomatų. Maskva savo ruožtu kategoriškai neigia esanti kaip nors susijusi su šiuo incidentu ir išsiuntė tokį patį skaičių vakariečių diplomatų.

J. Skripal pareiškimas yra svarbus, nes Rusijos ambasada Londone anksčiau kritikavo JK vyriausybę neleidžiant konsuliniams darbuotojams aplankyti Skripalių. Britanija sakė, kad tėvas ir dukra turi patys nuspręsti, ar pageidaus susitikti su ambasados pareigūnais.

Anksčiau ambasada pareiškė protestą, kad jos prašymai leisti su Skripaliais susitikti konsuliniams darbuotojams „nesulaukė Britanijos valdžios reikšmingos reakcijos“.

Savo pareiškime J. Skripal taip pat paminėjo kontroversišką savo pusseserės Viktorijos vaidmenį. Britų pareigūnai sako, kad ši giminaitė, davusi rusų žiniasklaidai interviu apie Julijos padėtį Britanijoje, yra tapusi Rusijos vyriausybės įrankiu.

„Jos (Viktorijos) nuomonės ir teiginiai nesutampa su maniškiu ir mano tėvo“ požiūriu, pažymėjo J. Skripal.

Ji taip pat nurodo kol kas nėra pasiruošusi bendrauti su žiniasklaida, bet tikisi, kad neilgai trukus galės tai padaryti.

„Pabrėžiu, kad iki tol niekas neturi teisės kalbėti už mane arba mano tėvą, išskyrus mus pačius“, – rašo ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių