Marokas po 40 metų pertraukos pasiprašė į Afrikos Sąjungą

  • Teksto dydis:

Marokas oficialiai pateikė prašymą, kad būtų sugrąžintas į Afrikos Sąjungą (AS), kurioje nebuvo ilgiau kaip keturis dešimtmečius, pranešė AS penktadienį.

Marokas yra vienintelė šio žemyno valstybė, kuri nėra AS narė.

Iš Afrikos Sąjungos Marokas pasitraukė 1975 metais, nesutarus dėl gamtos išteklių turtingos Vakarų Sacharos, kurią AS pripažįsta nepriklausoma valstybe, o Marokas ją laiko savo „pietinėmis provincijomis“.

Maroko užsienio reikalų ministerijos patarėjas ketvirtadienį įteikė vyriausybės prašymo kopiją Afrikos Sąjungos Komisijos pirmininkei Nkosazanai Dlamini-Zumai, sakoma AS pranešime.

Pasak N.Dlamini-Zumos, AS narės apie tai bus informuotos ir apie rezultatą bus pranešta Maroko karaliui, nurodoma pranešime.

Vakarų Sacharą, buvusią Ispanijos koloniją, Marokas aneksavo 1975 metais.

Praėjusiais metais Maroko vyriausybė šiurkščiai reaguodavo į visus, kas, anot Maroko, ignoruoja jo pretenzijas į šią teritoriją – tarp jų yra ir Europos Sąjunga bei Jungtinės Tautos.

Kovo mėnesį Marokas išvarė iš šalies daugiau kaip 70 civilių, tarnavusių JT taikdariškose pajėgose Vakarų Sacharoje; taip protestuota prieš JT generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono (Ban Kimuno) komentarą, kuriame jis pavartojo žodį „okupacija“, apibūdindamas Maroko įvykdytą šios teritorijos aneksiją. Tiesa, dalis šių tarnautojų vėliau sugrįžo.

JT 1991 metais tarpininkavo derantis dėl ugnies nutraukimo Vakarų Sacharoje tarp Maroko ir nepriklausomybės judėjimo „POLISARIO Frontas“. JT taikdariai buvo įpareigoti stebėti, kaip laikomasi paliaubų ir padėti surengti referendumą dėl šios teritorijos ateities, tačiau lig šiol referendumo dar nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių