„Marguerite“ fondas gali būti tik tarpinis „Latvijas gaze“ investuotojas

  • Teksto dydis:

Vokietijos koncerno E.ON valdomą 47,23 proc. bendrovės "Latvijas gaze" akcijų paketą perkantis Europos energetikos, klimato kaitos ir infrastruktūros investicijų fondas "Marguerite" gali būti tik tarpinis investuotojas, pareiškė "Latvijas gaze" atstovas.

"Bendrovės vadovybės ir mano asmeninė nuomonė yra ta, kad "Marguerite" fondas gali būti tik tarpinis investuotojas, akcijas siūlysiantis rimtoms kompanijoms. Labiausiai norėtųsi, kad tai būtų savų dujų turintis akcininkas. Amerikiečiai daug kalba apie skalūnų dujas, ir būtų idealu, jei "Latvijas gaze" akcininke taptų JAV bendrovė", - BNS sakė tarybos pirmininko pavaduotojas Juris Savickis, kuris yra vienos "Latvijas gaze" akcininkių - bendrovės "Itera Latvija" vadovas.

"Nesinorėtų, kad akcijas įsigytų spekuliuojanti bendrovė ar tokia, kuri jas perimtų tik pelningo perpardavimo tikslu", - pridūrė J.Savickis.

Prieš mėnesį pranešta, jog Europos investicijų bankui ir dar šešiems bankams priklausantis "Marguerite" fondas perka "Latvijas gaze" akcijas. "Latvijas gaze" valdybos pirmininkas Adrianas Davis tjuomet pranešė, kad sandoris dar tęsis maždaug pusmetį.

Pirmumo teisę įsigyti akcijas turėjusi Latvijos vyriausybė pernai rudenį siūlė 116 mln. eurų, bet jos pasiūlymas buvo atmestas.

Neįpareigojantį pasiūlymą perimti "Latvijas gaze" akcijas buvo pateikusios Lietuvos bendrovės "Lietuvos energija" ir "Epso-G". Pernai lapkritį jos prašė E.ON pusmečiui pratęsti galutinių paraiškų pateikimo terminą, tačiau, pasak BNS šaltinių, jokio atsakymo negavo.

Latvija dujų rinką pagal Europos Sąjungos Trečiąjį energetikos paketą liberalizuos paskutinė iš Baltijos valstybių - iki 2017 metų balandžio. Kitąmet bendrovę "Latvijas gaze" planuojama padalinti į dvi dalis, atskiriant infrastruktūrą nuo tiekimo ir taip sukuriant sąlygas konkurencijai dujų rinkoje.

Dar 34 proc. "Latvijas gaze" akcijų valdo Rusijos dujų monopolininkas "Gazprom", 16 proc. - bendrovė "Itera Latvija", 2,77 proc. - smulkieji akcininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių