Malio kariškiai skelbia perėmę valdžią

Grupė Malio kareivių maištininkų ketvirtadienį per televiziją paskelbė, kad perėmė valdžią iš „nekompetentingo režimo“, paleidžia valstybės institucijas ir sustabdo konstitucijos galiojimą.

Maištininkų, kurie pasivadino Nacionaliniu komitetu už demokratijos įvedimą, atstovas sakė, kad jie ėmėsi veikti dėl vyriausybės „nesugebėjimo“ spręsti tuaregų sukilimo šalies šiaurėje.

Kelių dešimčių karių grupė, kuri sostinėje Bamake užgrobė valstybinę televiziją, maždaug 4 val. 45 min. Grinvičo (6 val. 45 min. Lietuvos) laiku, po kelių nepavykusių bandymų paleisti garsą ir po kelias valandas leistos muzikos, pasirodė eteryje.

Grupės atstovas, ekrane identifikuotas kaip leitenantas Amadou Konare, sakė kad valdžios perėmimas įvyko dėl „atitinkamų reikmenų šaliai ginti trūkumo“ ir vyriausybės nesugebėjimo kovoti su terorizmu.

Atstovas pažadėjo, kad galiausiai bus „grįžta prie civilinio valdymo“.

Paskelbta, kad chuntos lyderis yra kapitonas Amadou Sanogo, kuris trumpam pasirodė ir pranešė, kad visoje šalyje įvedama komendanto valanda, nors jos laiko nepaminėjo.

Šis pasirodymas per televiziją įvyko netrukus po to, kai kariai maištininkai užgrobė prezidentūros rūmus ir areštavo kelis vyriausybės narius, tarp jų - užsienio reikalų ministrą Soumeylou Boubeye Maigą ir vidaus reikalų ministrą Kafouhouną Kone.

„Mes kontroliuojame prezidentūros rūmus“, - žurnalistams sakė vienas sukilėlis, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Tuo tarpu nepriklausomas šaltinis sakė, kad prezidentui Amadou Toumani Toure, kuris lauke vykstant susišaudymui buvo pasislėpęs prezidentūros rūmuose, pavyko išsmukti iš komplekso.

Maištas dėl to, kaip vyriausybė sprendžia atsinaujinusį tuaregų sukilimą šalies šiaurėje, įsiplieskė trečiadienį po pietų ir virto valstybės perversmu, nes kariai užgrobė valstybinio transliuotojo kontrolę ir atakavo prezidentūros rūmus.

Perversmas įvykdytas vos mėnuo prieš tai, kai A.T.Toure turėjo atsistatydinti prieš balandžio rinkimus, po dviejų kadencijų prezidento poste. Naujuose rinkimuose jis nebūtų dalyvavęs.

Pats prezidentas taip pat yra buvęs kariškis ir vadovavo prezidento iki gyvos galvos Moussos Traore nušalinimui 1991 metais, o paskui perdavė valdžią civilinei vyriausybei. 2002-aisiais jis laimėjo rinkimus, o 2007-aisiais buvo perrinktas.

Jam vadovaujant Malis, kuriame po nepriklausomybės paskelbimo nuolat kildavo tuaregų maištai, o pastaruoju metu ėmė veikti Islamiškojo Magribo „al Qaeda“ (AQIM), buvo vadinamas didėjančia demokratija regione.

Daug tuaregų dėl sausros ir nepasitenkinimo iš šalies pietų valdančia vyriausybe pabėgo į Libiją dirbti ir kovoti už Muamarą Kadhafi. Po pernai Libijoje vykusio konflikto jie grįžo gerai ginkluoti ir įgiję patirties mūšio lauke.

Sausio viduryje jie pradėjo naują sukilimą už Azavado - didelio dykumų trikampio Malio šiaurėje - nepriklausomybę.

Pastarosiomis savaitėmis didėjo pasipiktinimas tuo, kaip vyriausybė sprendžia šį konfliktą, per kurį dėl tuaregų išpuolių iki 200 tūkst. žmonių buvo priversti bėgti.

Nors oficialaus žuvusiųjų skaičiaus nėra, manoma, kad per mūšius žuvo ar į nelaisvę pateko daug karių.

Trečiadienio maištas kilo po to, kai gynybos ministro Sadio Gassamos pastangos išsklaidyti įtampą kareivinėse prie sostinės nuėjo perniek, o kariai ėmė šaudyti į orą ir reikalauti tinkamų ginklų kovai su sukilėliais.

„Norime amunicijos, kad galėtume eiti ir kovoti su tuaregų maištininkais. Užteks“, - Kačio kareivinėse žurnalistams sakė vienas kapralas.

Malyje jau kuris laikas kaupėsi nepasitenkinimas vyriausybės pozicija, o vasarį buvo kilę protestai - į gatves išėjo su sukilėliais kovojančių karių žmonos ir kiti giminaičiai.

Prastai apginkluotiems kariams tenka kautis su gerai ginkluotais tuaregais. Kai kuriais atvejais kariams mažesniuose miestuose teko apleisti kareivines ir atsitraukti ginti didesnių objektų didžiulėje dykumoje.

Tuaregai - klajoklių bendruomenė, kurią sudaro maždaug 1,5 mln. įvairioms gentims priklausančių žmonių, - gyvena Alžyre, Burkina Fase, Libijoje, Nigeryje ir Malyje.

Malyje ir Nigeryje 20-ojo amžiaus 7-ajame, 10-ajame dešimtmečiuose ir šio amžiaus pradžioje vyko tuaregų sukilimai už jų identiteto pripažinimą ir nepriklausomą valstybę. Neramumai 2006-2009 metais atsinaujino.


Šiame straipsnyje: Malis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių