Malavio prezidentas mirė po širdies smūgio

Malavio prezidentas Bingu wa Mutharika mirė anksti penktadienį, netrukus po to, kai 78 metų šios Rytų Afrikos vadovą ištiko širdies smūgis, pranešė šaltinis sostinės Lilongvės ligoninėje.

„Jis mirė... po dvi valandas trukusių bandymų ji atgaivinti“, - sakė ligoninės šaltinis.

Šalies vyriausybė oficialiai šios informacijos dar nepatvirtino.

Kaip pranešė valstybinis radijas, B.wa Mutharika penktadienį paryčiais buvo nuskraidintas į Pietų Afrikos Respubliką. Pasak ligoninės šaltinio, šioje šalyje prezidento palaikai bus balzamuoti.

Pagal Malavio konstituciją, valdžią turėtų perimti viceprezidentė Joyce Banda.

Tačiau jai perdavus šalies vairą gali padidėti politinė įtampa, nes B.wa Mutharika 2010 metais pašalino J.Bandą iš valdančiosios partijos, planuodamas, kad prezidento postą galiausiai perims jo brolis.

B.wa Mutharika atėjo į valdžią per 2004 metais vykusius rinkimus, o po penkerių metų buvo perrinktas triuškinama persvara.

Kiti prezidento rinkimai Malavyje turėtų vykti ne anksčiau nei 2014 metais.

Per savo pirmąją kadenciją B.wa Mutharika atkakliai vykdė programą, palengvinančią ūkininkams trąšų įsigijimą, nors pagalbą Malaviui teikiančios Vakarų šalys ir agentūros tvirtino, kad laisvojoje rinkoje subsidijų turėtų būti vengiama.

Kita vertus, subsidijavimo programa skatino spartų Malavio ekonomikos augimą.

Pastaraisiais metais šalies ūkio vystymasis sulėtėjo, pradėjo stigti degalų ir užsienio valiutos, o nedarbas smarkiai padidėjo.


Šiame straipsnyje: MalavisBingu wa Mutharika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių