Makedonijos prezidentas atsisakė patvirtinti susitarimą pakeisti šalies pavadinimą

  • Teksto dydis:

Makedonijos prezidentas Giorgė Ivanovas antradienį ištesėjo savo grasinimą nepasirašyti susitarimo su kaimynine Graikija, numatančio, kad šalis turi būti pervadinta Šiaurės Makedonija.

Vis dėlto valstybės parlamento apsisprendimas veikiausiai nesužlugdys susitarimo, jau ratifikuoto Makedonijos parlamento, tik jį pavėlins.

Pagal šalies konstituciją, jeigu parlamentas per pakartotinį svarstymą patvirtina teisęs aktą, kurį prezidentas yra atsisakęs pasirašyti, valstybės vadovas nebegali jo blokuoti.

Parlamento pirmininkas Talatas Džaferas sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad įstatymų leidėjai pakartotinį balsavimą tikriausiai surengs ateinančią savaitę.

Antradienį G. Ivanovo biuro paskelbtame pranešime argumentuojama, kad susitarimas su Atėnais prieštarauja šalies konstitucijai.

Kad susitarimas visiškai įsigaliotų, reikės atlikti kelis kitus žingsnius, įskaitant rudenį Makedonijoje planuojamą surengti referendumą.

Nacionalistai abiejose šalys nusistatę prieš birželio 17-ąją sudarytą istorinį preliminarų susitarimą, kad Graikijos kaimynė vadinsis Šiaurės Makedonija, o graikų Makedonijos provincija išsaugos savo pavadinimą.

Atėnai savo ruožtu ketina atšaukti savo prieštaravimus dėl Makedonijos stojimo į NATO ir Europos Sąjungą.

Tokiu būdu turėtų būti išspręstas ginčas, nuo 1991 metų temdęs abiejų kaimynių santykius.

Atėnai prieštaravo, kad jos kaimynė būtų vadinama Makedonija, nes tokį patį pavadinimą turi Graikijos šiaurinė provincija, senovinės Aleksandro Didžiojo imperijos lopšys ir šiuolaikinių graikų pasididžiavimo šaltinis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kartais kompromisai reikalingi (paskui bus galima kelt apie šalies suvienijimą).
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių