Makedonija nesutinka keisti šalies pavadinimo į FYROM

  • Teksto dydis:

Makedonija antradienį atmetė pasiūlymą pakeisti oficialų šalies vardą į akronimą, kuris išspręstų ilgametį ginčą su Graikija.

Makedonijos pareigūnų teigimu, siūlytas pavadinimas yra toks pat svetimas kaip ir klingono kalba iš kosminių nuotykių sagos „Žvaigždžių kelias“ (Star Trek).

Atėnai, Briuselis ir Jungtinės Tautos šią Balkanų valstybę vadina Buvusia Jugoslavijos Respublika Makedonija (FYROM – Former Yugoslav Republic of Macedonia). Atėnai savo ruožtu tvirtina, kad toji šalis negali vadintis Makedonija, nes taip vadinama provincija Graikijos šiaurėje.

„Kai pasakote FYROM, tai apie mano šalį pasako tiek pat, kiek „klingonas“ iš televizijos serialo „Žvaigždžių kelias“, – per spaudos konferenciją Briuselyje pareiškė Makedonijos užsienio reikalų ministras Nikola Dimitrovas.

Klingonai yra išgalvota į žmones panaši rūšis gumbuotomis galvomis, valdanti savo kosminę imperiją amerikiečių sukurtoje mokslinės fantastikos sagoje.

Klingono kalba, prasidėjusi nuo kelių išgalvotų žodžių pirmajame „Žvaigždžių kelio“ filme, išaugo į daugybę gerbėjų turintį kultą, įkvėpusį sukurti operą ir Biblijos bei Williamo Shakespeare'o (Viljamo Šekspyro) tragedijos „Hamletas“ (Hamlet) vertimus į šią kalbą.

Palyginęs siūlomą akronimą su pastarąja kalba, Makedonijos diplomatijos vadovas užsiminė, kad yra įmanomas kitoks kompromisas su Graikija.

„Tikrai manau, kad negalime išspręsti (konflikto), jei viena iš dviejų šalių bus kabutėse „nugalėta“, – pareiškė N.Dimitrovas per bendrą konferenciją su Europos Sąjungos diplomatijos vadove Federica Mogherini (Federika Mogerini) bei plėtros komisaru Johannesu Hahnu (Johanesu Hanu).

„Turime surasti būdą, kad abi šalys eitų pirmyn pakeltomis galvomis. Manau, tai yra įmanoma... Mums reikia žengti teisingus žingsnius atsargiai ir tinkamu metu“, – kalbėjo Makedonijos užsienio reikalų ministras.

Naujasis Makedonijos premjeras Zoranas Zaevas (Zoranas Zajevas) praėjusį mėnesį Briuselyje pasiūlė, kad jo šalis į NATO ir ES galėtų stoti laikinuoju pavadinimu, – taip būtų nutrauktas seniai vykstantis ir niekaip neišsprendžiamas ginčas su Graikija, kuri blokuoja Makedonijos narystės siekius.

„Pradėjus dirbti naujai vyriausybei, pasirengusiai aktyviai įsitraukti į pavėluotų reformų įgyvendinimą, esama realios galimybės, kad šalis pajudės į priekį savo integracijos į Europos Sąjungą kelyje“, – pareiškė F.Mogherini.

Problema dėl šalies pavadinimo kilo dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje po kruvino Jugoslavijos žlugimo, kai Makedonija iškovojo nepriklausomybę.

Graikija tvirtina turinti istorinę teisę taip vadinti savo šiaurinę provinciją, kuri buvo Aleksandro Makedoniečio karalystės užuomazga.

Atėnai dėl šio ginčo nuo 2008-ųjų vetuoja Skopjės pastangas tapti NATO karinio aljanso nare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių