Mafija pradeda naujas Maskvos dalybas?

Pasikėsinimas į įtakingiausią Rusijos kriminalinį autoritetą sudrebino šalies nusikalstamą pasaulį. Sklando versija, kad įžūlus išpuolis gali būti susijęs su galimu Maskvos mero Jurijaus Lužkovo atstatydinimu.

Atliko dvi operacijas

Dvi šautines žaizdas penktadienį patyrusiam Aslanui Usojanui, dar žinomam Senelio Hasano pravarde, savaitgalį atliktos dvi operacijos. Paciento būklė apysunkė, bet jo gyvybei niekas negresia. Įtakingo nusikaltėlio palatą saugo ginkluoti teisėsaugos pareigūnai ir jo asmens sargybiniai – iš viso maždaug 100 žmonių.

Penktadienį, kai buvo atvežtas A.Usojanas, prie Botkino ligoninės buvo išvis neįmanoma prieiti. Atsarginis įėjimas buvo uždarytas, o prie pagrindinio budėjo du Specialiosios paskirties milicijos būrio (OMON) autobusai. Šalia stovėjo maždaug 20 prabangių automobilių, kuriuose sėdėjo Senelio Hasano žmonės.

Panašų vaizdą Botkino ligoninėje buvo galima pamatyti prieš metus, kai čia buvo pristatytas kitas stambus Rusijos mafiozas Viačeslavas Ivankovas, pravarde Japončikas. Medikai kelis mėnesius kovojo dėl snaiperio sužeisto vyro gyvybės, bet nesėkmingai.

Karas tęsiasi

Teisėsauga įtaria, kad pasikėsinimas į Senelį Hasaną yra tęsinys kriminalinių klanų karo, kurio auka tapo Japončikas. Pagal šią versiją A.Usojanas ir V.Ivankovas dalijosi įtakingo įteisinto vagies Šakro jaunesniojo palikimą su kitu mafiozu Tarieliu Onianiu, dar žinomu Taro pravarde. Šakro jau keletą metų sėdi Ispanijos kalėjime, o dėl jo pinigų plovimo kanalų kilo didelių ginčų.

Į Šakro jaunesniojo palikimą pretendavo Gruzijos nusikaltėlis Laša Šušanašvilis. Jo pretenzijas užginčijo kitas Gruzijos mafiozas Mirabas Džangveladzė. Senelis Hasanas ir Japončikas parėmė L.Šušanašvilį, o M.Džangveladzė užsitikrino Taro paramą. Prasidėjo nuožmus šių dviejų klanų karas.

2008 m. T.Onianio šalininkai surengė vagių sueigą prie Kliazmino vandens saugyklos. Daugelį jų sulaikė OMON, kai kurie ilgam sėdo į kalėjimą. T.Onianio klanas įsitikinęs, kad sueigą milicijai išdavė Senelis Hasanas. Netrukus buvo surengtas pasikėsinimas į Japončiką. Tuo metu L.Šušanašvilis buvo deportuotas iš Rusijos, o T.Onianis buvo suimtas ir nuteistas devynerius metus kalėti už žmogaus pagrobimą.

Po kurio laiko surengtas atsakas į Japončiko žmogžudystę: šį pavasarį Prancūzijoje ir Graikijoje nužudyti du Taro aplinkos mafiozai.

Manoma, kad pasikėsinimas į Senelį Hasaną yra šio konflikto tęsinys. Jį galėjo užsakyti M.Džangveladzė, kuris po T.Onianio arešto tapo klano vyriausiuoju.

Varžybos dėl Maskvos?

Nepriklausomai nuo to, kas pirmas – mafija ar teisėsauga – ras pasikėsinimo į Senelį Hasaną užsakovus ir vykdytojus, Rusijos kriminaliniame pasaulyje bręsta dideli neramumai. Tokio įtakingo žmogaus kaip A.Usojanas Rusijos kriminaliniame pasaulyje šiuo metu nėra. Jis galėtų būti prilygintas nebent Valerianui Kučiulorijai – stambiausiam SSRS mafiozui, kuris neoficialiai patarinėjo KGB vadovui Jurijui Andropovui.

Senelis Hasanas jau dešimt metų turi neginčijamą autoritetą visoje posovietinėje erdvėje. Jis užmezgė santykius su Centrinės Rusijos, Sibiro, Kaukazo ir Centrinės Azijos vagimis, pristabdė prekybos vagių titulais praktiką ir bandė sugrąžinti internacionalistines idėjas, būdingas XX a. vidurio Rusijos mafijai. Todėl be Senelio Hasano kriminalinis pasaulis išgyventų tam tikrą ideologinį krachą.

Jeigu A.Usojanas mirtų, įvairūs klanai pradėtų karą dėl jo aktyvų. Kriminalinis autoritetas turėjo daug interesų: Sočio olimpinės statybos, lošimų verslas Azovo mieste, pinigų pumpavimo į užsienį tinklas, taip pat teisėtas verslas, įskaitant restoranus, prekybos centrus. Be to, jis prižiūrėjo bendrą Rusijos mafijos iždą. A.Usojanas galėtų varžytis dėl vietos žurnalo "Forbes" didžiausių turtuolių sąraše.

Didžiausios dalybos lauktų A.Usojano verslo Maskvoje, žurnalui "Newsweek" sakė Rusijos sostinės nusikalstamam pasauliui artimas šaltinis. Pasak jo, Senelis Hasanas buvo susijęs su keliais milijardieriaus Telmano Ismailovo projektais. Pastarasis yra artimas Maskvos merui Jurijui Lužkovui.

"Newsweek" kalbintas šaltinis įsitikinęs, kad pasikėsinimas į Senelį Hasaną yra susijęs su galimu J.Lužkovo atstatydinimu. A.Usojano varžovai esą nusprendė, kad dabar tinkamiausias laikas susidoroti su pagrindiniu Maskvos mafiozu.

Spąstai prie sūnaus namų

Pasikėsinimas į A.Usojaną buvo įvykdytas Maskvoje praėjusio ketvirtadienio vakare, kai mafiozas atvyko aplankyti sūnaus Nodario. Kai jis priėjo prie daugiabučio namo durų, žudikas pradėjo šaudyti. Pirma kulka kliuvo A.Usojano padėjėjui, kita tik kliudė mafiozą, o trečia pataikė jam į pilvą.

Kad laimėtų šiek tiek laiko ir sustiprintų ligoninės apsaugą, milicija iš pradžių paskelbė, kad A.Usojanas žuvo. Vėliau ši informacija buvo paneigta.

Tyrėjai nustatė, kad žudikas šaudė iš priešais esančio namo buto trečiame aukšte. Bute pareigūnai aptiko automatą su garso slopintuvu ir baltas pirštines. Daugiau jokių pėdsakų nerasta.

Pasikėsinimą į A.Usojaną nufilmavo laiptinėje ir kieme esančios vaizdo kameros. Jos taip pat užfiksavo sprunkantį žudiką, bet šis buvo gerai pasiruošęs ir veido neparodė.

Vagių sueiga

Tuo metu, kai buvo surengtas pasikėsinimas į A.Usojaną, milicija kitame Maskvos rajone vykdė reidą karaokės bare "Zebra", kur susirinko kelios dešimtys įteisintų vagių. Tarp jų buvo gruzinas Mamuka Mikeladzė, iš Abchazijos kilę Gela Kardava ir jo brolis Gizo. Sueigoje taip pat dalyvavo žinomi Solncevo ir Kuncevo nusikalstamų grupuočių veikėjai Jurijus Jesinas ir Nikolajus Botinkinas, Moldovos mafiozas Grigorijus Karamalakas.

Teisėsaugos duomenimis, sueigoje buvo kalbama apie įtakos sferų Maskvoje dalybas.

Milicija sulaikė 24 nusikaltėlius, bet po apklausos visus paleido.

A.Usojanas dalyvauti sueigoje neketino.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių