M. Sapinas: Vokietija buvo neteisi, siūlydama Graikijai laikinai palikti euro zoną

  • Teksto dydis:

Prancūzijos finansų ministras Michelis Sapinas (Mišelis Sapenas) sekmadienį interviu pareiškė, kad jo kolega vokietis Wolfgangas Schaeuble (Volfgangas Šoiblė) buvo „neteisus“, siūlydamas skolų prislėgtą Graikiją laikinai pašalinti iš euro zonos.

„Manau, ponas Schaeuble yra neteisus ir netgi prieštaraujantis savo giliems europiniams įsipareigojimams“, – prancūzų ministras sakė interviu, kurį pirmadienį paskelbė Vokietijos verslo dienraštis „Handelsblatt“.

„Šis troškimas, kuriuo dalinuosi, apima euro zonos stiprinimą“, o toks uždavinys būtų nesuderinamas su vienos iš bloko narių laikinu pasitraukimu, aiškino M.Sapinas,

Šiuo metu kalbėti apie „Grexit“ – Graikijos pasitraukimą iš bendrosios Europos Sąjungos valiutos bloko – kaip elgėsi W.Schaeuble per liepos viduryje vykusias derybas Briuselyje, yra „nerealistiška“, tikino M.Sapenas. Jis taip pat pripažino, kad Vokietijos finansų ministras apie Graikijos pasitraukimą kalbėjo ne dėl taktikos motyvų, bet „iš įsitikinimo“.

Praeitą mėnesį euro zonos finansų ministrai kaip vieną iš galimybių svarstė laikiną Graikijos pašalinimą iš euro zonos, jeigu Atėnai nesutiktų su jiems pasiūlytomis finansinės pagalbos programos sąlygomis, sakoma viename naujienų agentūros AFP gautame dokumente.

Potenciali „pertrauka“ yra minima euro zonos susitarimo projekte, bet jos konkreti trukmė neįvardijama.

Graikijos vyriausybė vėliau pareiškė norinti užsitikrinti galutinį susitarimą dėl jos tarptautinio finansinio gelbėjimo iki rugpjūčio 20 dienos.

Svarstant dėl Graikijos pasitraukimo iš euro zonos galimybės buvo „nesutariama, aiškiai nesutariama“, M.Sapinas sakė „Handelsblatt“.

„Jeigu leistumėte (šaliai) laikinai pasitraukti, tai reikštų, kad visos kitos į sunkią padėtį pakliuvusios šalys norės išvengti rūpesčių iš naujo koreguodamos valiutą, – pažymėjo jis. – Sunkumai įveikiami ne manipuliuojant valiutų kursais, o struktūrinėmis reformomis, kurios stiprina konkurencingumą ir veda prie biudžeto subalansavimo pastangų.“

Po ilgai užsitęsusių derybų Graikija ir jos skolintojai liepos 13 dieną pasirašė bendrąjį susitarimą dėl trečiosios finansinio gelbėjimo programos Atėnams, bet dar laukia įtemptos derybos dėl pastangų sumažinti milžinišką Graikijos skolų naštą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių