M. Pence'as tikisi, kad Aukščiausiasis Teismas apribos teisę į abortus JAV

Buvęs JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) ketvirtadienį pareiškė besitikįs, kad ankstesnio Baltųjų rūmų šeimininko Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos suformuota nauja konservatyvioji dauguma Aukščiausiame Teisme netrukus panaikins teisę į abortą Jungtinėse Valstijose.

Tokį pareiškimą jis padarė per Budapešte vykstantį forumą, skirtą demografijos ir šeimos vertybių klausimams aptarti. Per renginį Centrinės Europos konservatyviųjų pažiūrų lyderiai reiškė nerimą dėl mažėjančio gimstamumo Vakarų pasaulyje, taip pat aptarė būdus pakeisti šią tendenciją.

„Matome krizę, kuri mus šiandien atvedė čia, krizę, kuri smogia į pačią civilizacijos širdį. Tai branduolinės šeimos erozija, kurią žymi mažėjantis santuokų skaičius, augantis skyrybų skaičius, plačiai paplitę abortai ir smarkiai mažėjantis gimstamumas“, – kalbėjo M. Pence'as.

Budapešto demografijos viršūnių susitikimas, pirmą kartą surengtas 2015 metais ir vykstantis kas dvejus metus, tapo tribūna lyderiams smerkti nelegalią migraciją bei raginti šeimas auginti daugiau vaikų.

Premjero Viktoro Orbano vadovaujama Vengrija tapo politiniu pavyzdžiu dešiniųjų pažiūrų lyderiams ir komentatoriams visame Vakarų pasaulyje. Jie žavisi V. Orbano griežtu požiūriu į neteisėtą migraciją, taip pat jo konservatyvių socialinių vertybių propagavimu.

Tačiau neretai jie pro pirštus žiūri į vengrų lyderio autoritarinius bruožus: demokratinių institucijų eroziją ir mažumų, įskaitant prieglobsčio prašytojus ir LGBT bendruomenės narius, diskriminaciją.

M. Pence'as pasveikino faktą, kad vadovaujant V. Orbanui pastarojo šalyje sumažėjo abortų skaičius. Buvęs viceprezidentas taip pat išreiškė viltį, kad padėtis pasikeis ir JAV. Jis priminė, jog D. Trumpo administracija paskyrė 300 konservatyvių teisėjų, įskaitant tris naujus Aukščiausiojo Teismo teisėjus.

„Gali būti, kad turėsime naują pradžią Amerikoje, kalbant apie kampaniją už gyvenimą, – sakė M. Pence'as. – Tikimės ir meldžiamės, kad artimiausiomis dienomis nauja konservatyvioji dauguma Jungtinių Valstijų Aukščiausiajame Teisme imsis veiksmų, kad gyvybės šventumas vėl taptų Amerikos įstatymų centru.“

Baigęs savo kadenciją M. Pence'as iš visuomeninio gyvenimo nepasitraukė: įkūrė naują politinio agitavimo grupę, sakė kalbas, rinko lėšas ir stiprino ryšius, kurie jam praverstų, jei 2024 metais nuspręstų kandidatuoti į prezidentus.

Buvęs viceprezidentas bando pozicionuoti save kaip konservatorių, kuris gali būti patrauklus tiek savo pagrindiniam elektoratui – baltiesiems evangelikams krikščioniams, tiek D. Trumpo rėmėjams, tiek buvusio prezidento politikos šalininkams, nepritarusiems jo kovingam stiliui.

Vis dėlto M. Pence'o laukia sunki kova, nes jis užsitraukė D. Trumpo rūstybę savo sprendimu neužblokuoti Rinkikų kolegijos balsų patvirtinimo Kongrese po 2020 metų rinkimų. Jų baigties eksprezidentas vis dar nepripažįsta.

Perrinkimo kitąmet sieksiantis V. Orbanas ketvirtadienį apgailestavo, kad tokie konservatoriai kaip D. Trumpas ir Izraelio ekspremjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) neseniai patyrė nesėkmę rinkimuose. Tačiau kreipdamasis į M. Pence'ą vengrų premjeras pabrėžė: „Viceprezidente, linkime jums kuo greičiau sugrįžti.“

V. Orbanas taip pat papasakojo, kaip nuo 2010 metų jo vadovaujama Vengrijos vyriausybė, pasitelkia valstybės išteklius „demografiniams procesams formuoti“, ribodama migraciją ir įvesdama mokesčių lengvatas bei kitas priemones, kad vaikų gimdymas šeimoms būtų ekonomiškai naudingas.

Per forumą kalbėjo ir kiti regiono lyderiai, įskaitant Serbijos prezidentą Aleksandrą Vučičių. Pastarasis išreiškė susirūpinimą dėl lėtėjančio Europos gyventojų skaičiaus augimo, palyginti su likusiu pasauliu. A. Vučičiaus teigimu, jei padėtis nesikeis, „po 30 metų Nigerija – vos viena Afrikos šalis – turės daugiau gyventojų nei visa Europos Sąjunga, daugiau gyventojų negu JAV“.

M. Pence'as pasakė savo kalbą tokiu metu, kai klausimas dėl abortų teisių ateities amerikiečiams yra itin aktualus. Respublikonų vadovaujamų valstijų teisėkūros institucijos griežtina atitinkamus įstatymus, o Aukščiausiojo Teismo konservatyvioji dauguma neseniai leido įsigalioti Teksaso įstatymui, draudžiančiam daugumą abortų.

Netrukus teismas turėtų svarstyti Misisipės teisės aktą, draudžiantį daugumą abortų po 15 savaičių.

Prieš abortus pasisakantys JAV aktyvistai tikisi, kad teisėjai pasinaudos šia byla kaip pretekstu panaikinti precedentą pagal 1973 metais priimtą istorinį sprendimą byloje „Roe v. Wade“, garantavusį konstitucinę moters teisę į abortą.

 


Šiame straipsnyje: Mike PenceabortaiJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal padidės gimstamumas

Gal padidės gimstamumas portretas
Gė jų gretose?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių