M. Gorbačiovas: uždrauskite branduolinius ginklus

  • Teksto dydis:

Buvęs Sovietų Sąjungos prezidentas Michailas Gorbačiovas paragino visiškai atsisakyti branduolinių ginklų ir juos eliminuoti, taip pat demilitarizuoti tarptautinius santykius.

„Pastarųjų dviejų dešimtmečių problemas ir konfliktus, kuriuos buvo galima lengvai išspręsti taikiomis, politinėmis ir diplomatinėmis priemonėmis, jie bandė išspręsti naudodami jėgą. Būtent taip nutiko buvusioje Jugoslavijoje, Irake, Libijoje ir Sirijoje“, – sakė M. Gorbačiovas per konferenciją, surengtą Sovietų Sąjungos ir JAV lyderių susitikimo Reikjavike 30-ųjų metinių proga.

Sakydamas kalbą politikos ir diplomatijos veteranams, mokslininkams, ekspertams, pilietinės visuomenės atstovams, M. Gorbačiovas paragino uždrausti branduolinius ginklus.

„Atėjo laikas garsiai ir aiškiai iškelti klausimą: uždrauskite branduolinius ginklus! Dar daugiau – uždrauskite karus!“ – pareiškė jis.

Kol egzistuoja branduoliniai ginklai, yra rizika, kad jie vieną dieną bus panaudoti – dėl nelaimingo atsitikimo, techninės klaidos arba iš blogos žmogaus valios, kokio pamišėlio ar teroristo, sakė M. Gorbačiovas ir pridūrė: „Todėl mes privalome, turime patvirtinti tikslą atsisakyti branduolinių ginklų ir juos eliminuoti.“

„Norėčiau pakartoti: šį tikslą galima pasiekti tik su politikos demilitarizavimo, tarptautinių santykių demilitarizavimo sąlyga. Politikai, tikintys, kad problemos ir ginčai gali būti išspręsti naudojant karinę jėgą, net (jeigu) kaip „paskutinę priemonę“, turi būti visuomenės atmesti, turi nužengti nuo scenos“, – sakė M. Gorbačiovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių