M. Chodorkovskis: man bloga nuo V. Putino

  • Teksto dydis:

Disidentu tapęs buvęs Rusijos oligarchas Michailas Chodorkovskis sako, kad nėra suinteresuotas pakeisti Vladimiro Putino prezidento poste, bet kitą mėnesį įvyksiančiuose rinkimuose galėtų palaikyti televizijos žvaigždę Kseniją Sobčak.

Ketvirtadienį interviu naujienų agentūrai „The Associated Press“, M. Chodorkovskis sakė, kad politinės JAV ir Europos Sąjungos sankcijos Rusijai neveikia, ir perspėjo, kad V. Putino santykiai su JAV greitu laiku tikriausiai nepagerės.

Kalbėdamas Londone, kur dabar gyvena, jis sakė, jog nori, kad Rusijoje įsivyrautų visiškai nauja politinė sistema.

„Deja, joks žmogus, norintis ateiti ir pakeisti Putiną, nėra išeitis“, – sakė jis ir tvirtino, kad svarbiau būtų laipsniškomis reformomis siekti parlamentinės demokratijos.

M. Chodorkovskiui dėl teistumo neleidžiama dalyvauti prezidento rinkimuose kovo 18 dieną, bet jis sako, kad jie, „šiaip ar taip, nėra rinkimai“, nes visi žino rezultatą. Vis dėlto jis ragina žmones balsuoti.

M. Chodorkovskis užsiminė, kad linksta palaikyti K. Sobčak, bet paragino ją iš pradžių aiškiai išdėstyti savo poziciją. Daugelis jos kandidatūrą laiko tik bandymu sudaryti kažkokių varžybų įspūdį prognozuojamos baigties rinkimuose.

„Nežinau, ar balsuosiu už ją, ar išbrauksiu visus ir parašysiu „man bloga nuo Putino“, – sakė N. Chodorkovskis.

M. Chodorkovskis sprendiniu nelaiko ir opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno, kurį kaltina bandymu būti „geru caru“, nors reikėtų reformuoti Rusijos politinę sistemą. A. Navalnui taip pat uždrausta varžytis su V. Putinu šiemetiniuose rinkimuose.

Manoma, kad M. Chodorkovskis, kuris kažkada buvo turtingiausias Rusijos žmogus, turi ambicijų 2024 metams.

Ketvirtadienį paklaustas, ar dalyvaus 2024 metų rinkimuose, jis atsakė: „Aš nepritariu tam, kad kas nors dalyvautų norėdamas pakeisti Putiną. Galvoju, kad tai pasmerkta pozicija.“

M. Chodorkovskis prognozavo, kad per kitą V. Putino kadenciją Rusijos laukia naujas nuosmukis ir dar labiau įtempti santykiai su JAV. „Jam ir tiems, kuriems jis atstovauja, Amerika yra gera tik kaip priešas“, – sakė M. Chodorkovskis.

Tačiau jis nemano, kad V. Putinas organizavo įsilaužimus į kompiuterius siekiant užtikrinti Donaldo Trumpo išrinkimą: „Amerika yra galinga demokratinė sistema ir joks caras net su ištikimomis įsilaužėlių armijomis negali deformuoti tokios sistemos.“

M. Chodorkovskio teigimu, Rusijos sektoriams taikomos sankcijos neveikia, nes tik kursto V. Putino argumentą, kad Rusijos problemas kelia Vakarai.

M. Chodorkovskis užsienyje gyvena nuo 2013 gruodžio, kai jam buvo suteikta malonė ir jis išėjo iš kalėjimo. Jo organizacija „Atviroji Rusija“ teikia teisinę pagalbą teisių pažeidimų aukoms ir vykdo žiniasklaidos projektus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tam Arvis

Tam Arvis portretas
Bomžui nepatinka kita nuomonių įvairovė. Valkatėle! Lysk į savo šiukšlių konteinerį ir nekišk savo nuo smarvės tvaiko pasmirdusi snukį ten, kur rimti piliečiai diskutuoja.

cia

cia portretas
atejo zirinovskis paplojo per peti ir pasake ... Molodec....

juk

juk portretas
zydai ir norejo uzvaldyti sssr su berija .. nepavyko ir dabar nors kgb tai mosad kudikis ir tokiais pat budais valdoma ir czv tik niekas nemato nes nesupranta nes tai D.... paslaptis pudrink smegenis skaldyk ir valdyk kas sekmingai ir daroma.......
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių