M. Barnier perspėja: bet koks „Brexit“ atidėjimas Europai kainuos

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) antradienį perspėjo, kad bet koks „Brexit“ derybų pratęsimas blokui turėtų „politinę ir ekonominę kainą“.

Jis taip pat paragino Londoną pateikti aiškų planą ir nesitikėti pratęsimo kaip savaime suprantamo dalyko.

Pasak M. Barnier, ES lyderiai, susirinkę svarstyti bet kokio prašymo atidėti „Brexit“ po kovo 29-osios, tikėsis britų ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) paaiškinimo, kodėl tai galėtų padėti sklandžiam išstojimui.

„Ilgas pratęsimas... turėtų būti susietas su kažkokia naujove, nauju elementu ar nauju politiniu procesu“, – žurnalistams sakė M. Barnier ir paragino Th. May užsitikrinti britų parlamento paramą bet kokiam prašymui.

Tikimasi, kad Th. May artimiausiomis valandomis atsiųs laišką su prašymu ES lyderiams atidėti „Brexit“, Britanijai siekiant tvarkingai išstoti iš bloko.

ES lyderiai, kurie su Th. May susitiks ketvirtadienį savo viršūnių susitikime Briuselyje, turėtų pritarti pratęsimui, kad būtų išvengta chaoso, galinčio kilti dėl „skyrybų“ be sutarties.

Tačiau vis dar neaišku, ar Th. May gali užsitikrinti Bendruomenių Rūmų daugumos paramą susitarimui, kurį ji pasirašė lapkričio mėnesį. Šis sutarties projektas kol kas tebėra vienintelis turimas.

M. Barnier žurnalistams sakė, kad lyderiai svarstys galimybes, tačiau „pratęsus netikrumą be aiškaus plano padidėtų ekonominė kaina mūsų įmonėms... taip pat galėtų atsirasti politinė kaina Europos Sąjungai“.

„Britų vyriausybei ir parlamentui reikia labai greitai nuspręsti, ką JK nori daryti toliau“, – sakė jis.

Pavyzdžiui, jeigu Britanija norėtų ambicingesnio plano dėl glaudžių ekonominių ir prekybinių ryšių, tai būtų galima įtraukti į politinę deklaraciją, pridedamą prie išstojimo sutarties.

„Ši politinė deklaracija, nustatanti gaires mūsų būsimiems santykiams, galėtų artimiausiomis dienomis tapti ambicingesnė, jei Bendruomenių Rūmų dauguma to nori, – sakė jis. – Jei ne, koks būtų pratęsimo tikslas ir rezultatas? Ir kaip galime užtikrinti, kad galimo pratęsimo pabaigoje nebūsime grįžę į tą pačią situaciją kaip šiandien?“

Jei Britanija per ateinančias 10 dienų nepritars išstojimo sutarčiai arba neužsitikrins atidėjimo, ji kovo 29 dieną išstos iš ES, nutraukdama ilgiau kaip keturis dešimtmečius trukusius teisinius ir reguliavimo ryšius.

Daugelis stebėtojų tokiu atveju prognozuoja politinį ir ekonominį chaosą, bet M. Barnier, kalbėdamas po pasitarimo su ES ministrais dėl nenumatytų atvejų, atrodė nusiteikęs ryžtingai.

„ES pusėje mes pasirengę, – sakė jis. – Europos Parlamentas ir (ES) Taryba jau yra patvirtinę beveik visas numatomas... priemones.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gaila

Gaila portretas
Anglai šaudo sau į koją.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių