M. Barnier: Europos Sąjunga turi būti pasirengusi bet kokiems „Brexit“ scenarijams

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga turi būti pasirengusi bet kokiems galimiems Didžiosios Britanijos išstojimo scenarijams, pareiškė trečiadienį Bendrijos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė).

„Kaip sakė (Europos Komisijos pirmininkas  Jeanas-Claude'as) Junckeris (Žanas Klodas Junkeris), itin svarbu mums būti pasirengusiems bet kokiems galimiems scenarijams, ir turime pasitelkti visas skubias priemones“, – sakė derybininkas Europos Parlamente. 

Jis priminė, kad iki numatyto Britanijos išstojimo iš ES liko mažiau nei 60 dienų.

M. Barnier taip pat sakė, kad Britanijos vyriausybės vadovė Theresa May (Tereza Mei) pirmą kartą atvirai pasisakė už tai, kad būtų atnaujintos derybos dėl šalies išstojimo iš ES sąlygų. 

„Ji netgi dar prieš balsavimą (antradienį) vakare atsiribojo nuo susitarimo, dėl kurio pati vedė derybas ir dėl kurio mes susitarėme“, – kalbėjo M. Barnier.

Jis pridūrė, kad Britanijos vyriausybė tokiu būdu parodė akivaizdų palaikymą įtakingo konservatoriaus įstatymų leidėjo Grahamo Brady (Grejemo Breidžio) pateiktai pataisai, siūlančiai kontroversišką „apsidraudžiamąją priemonę“ (backstop), kurios tikslas – išlaikyti atvirą sieną tarp Airijos ir Šiaurės Airijos, pakeisti kažkokia alternatyva.  

Tuo pat metu Bendruomenių Rūmai atmetė išstojimo be sutarties scenarijų, tačiau nenurodė jokių priemonių, galinčių padėti to išvengti, sakė M. Barnier.

Jis pabrėžė, kad vadinamoji apsidraudžiamoji priemonė yra dalis „Brexit“ susitarimo, ir „dėl šio susitarimo nebus rengiamos naujos derybos“.

„Padėtį, kurioje mes šiandien esame po labai ilgų ir unikalių derybų, norėčiau kvalifikuoti kaip labai rimtą“, – sakė M. Barnier.

„Mums susitarimas dėl išstojimo yra ir bus geriausia ir vienintelė priemonė užtikrinti tvarkingą Jungtinės Karalystės pasitraukimą ir organizuotu būdu įgyvendinti mūsų gerbiamą suverenų sprendimą palikti Europos Sąjungą, priimtą daugumos Britanijos piliečių balsais“, – kalbėjo jis.

Manau, galime įgyvendinti šį tikslą, su sąlyga, kad būsime realistai, toliaregiai, pagarbūs bei atsakingi – tiek vieni, tiek kiti“, – pridūrė ES vyriausiasis derybininkas. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neijus

Neijus portretas
Nusiteiki blogiausiam, bet tikekis geriausio!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių