A. Lukašenką nuversti gali tik V. Putinas?

Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos oponentai negali nuversti šio autoritarinio lyderio per rinkimus, tad jiems belieka viltis, kad Rusija kada nors nuspręs sugriauti šį režimą, pareiškė vienas opozicijos lyderis.

Buvęs kandidatas į prezidentus Vladimiras Nekliajevas, kuris buvo suimtas malšinant masinius protestus prieš A.Lukašenkos perrinkimą 2010 metų gruodį, duodamas interviu naujienų agentūrai AFP sakė, kad Minsko režimas yra palaikomas Maskvos.

Judėjimo „Kalbėk tiesą“ lyderis teigė, kad Baltarusijos parlamentas, kurio rinkimai vyks sekmadienį, „neveiks kaip parlamentas“, nes balsavimas bus iškreiptas A.Lukašenkos šalininkų naudai.

„Šios šalies režimo neįmanoma pakeisti teisėtai, per rinkimus. Opozicija negali stoti prieš ginkluotą režimą, o kad žmonės palaikytų opoziciją, jie turi jausti, kad nebegali išmaitinti savo vaikų“, - aiškino jis.

„Tačiau tai nutiktų tik tuo atveju, jeigu Rusija liautųsi maitinusi režimą“, - pridūrė V.Nekliajevas, turėdamas omenyje finansinio gelbėjimo paketus ir ekonominę pagalbą, kurią Baltarusija gavo iš savo didžiosios kaimynės, kad palengvintų pernai smogusios sunkios ekonomikos krizės padarinius.

Vienintelė viltis daryti ekonominį spaudimą A.Lukašenkai - per Rusiją, kai Maskva pagaliau įstojo į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), sakė jis.

„Vakarų šalys galėtų spausti Rusiją iš naujo apsvarstyti savo ryšius su juo“, - pastebėjo V.Nekliajevas.

„Jeigu šiandien Rusija liautųsi teikti pagalbą režimui, rytoj jo nebeliktų“, - jis sakė AFP savo biure, įrengtame erdviame bute Minsko centre, kur taip pat įsikūręs jo judėjimo štabas.

66 metų V.Nekliajevas, kuris buvo vienas iš pagrindinių A.Lukašenkos varžovų per 2010 metų gruodį vykusius rinkimus, buvo smarkiai sumuštas riaušių policijos dar nesibaigus balsavimui. Oficialūs rezultatai rodė, kad už jį balsavo 1,78 proc. rinkėjų.

V.Nekliajevas nedalyvavo masiniuose protestuose rinkimų vakarą, per kuriuose buvo suimti šimtai žinių.

„Buvo sumušta visa aikštė, - pasakojo jis. - Aš, kandidatas, buvau sumuštas dar nesibaigus rinkimams. Kaip galima atleisti tokius dalykus?“

V.Nekliajevas, kuris prieš pasukdamas į politiką buvo pripažinimą pelnęs poetas, po rinkimų buvo suimtas, o vėliau jam skirtas namų areštas. Galiausiai teismas skyrė jam lygtinį nuosprendį, kuris užkerta kelią siekti viešųjų postų.

Pernai buvo nuteisti penki iššūkį A.Lukašenkai metę kandidatai, o vienam iš jų buvo skirta šešeri metais laisvės atėmimo, todėl jis tebelaikomas kalėjime.

Artėjančius parlamento rinkimus V.Nekliajevas vadina farsu, tačiau pažymėjo, kad oficiali politinė kampanija tebėra vienintelė teisėta galimybė politikui kalbėtis su žmonėmis.

Kitaip nei opozicijos judėjimai, paskelbę boikotuosiantys rinkimus, „Kalbėk tiesą“ palaiko kai kuriuos kandidatus.

„(A.Lukašenka) šiuo rinkimus rengia vien todėl, kad tai daryti įpareigoja konstitucija, - aiškino V.Nekliajevas. - Parlamentas nesvarbus, nes jis neveiks kaip parlamentas.“

Nuo savo ketvirtosios kadencijos pradžios A.Lukašenka padarė susiskaldžiusios ir į visuomenės pakraštį nustumtos opozicijos gyvenimą dar labiau nepakeliamu, pridūrė jis.
„Represijos sustiprėjo dešimteriopai“, - pažymėjo aktyvistas.

Nauji įstatymai suteikia saugumo pajėgoms „neribotas galias“, pridūrė V.Nekliajevas.
„Jie ateina bet kuriuo metu, paima kompiuterius, baldus - viską ką nori, išskyrus dokumentus, - aiškino jis. - Dirbti nepaprastai sunku.“

Keli jauni „Kalbėk tiesą“ aktyvistai anksčiau šią savaitę buvo suimti per taikų protestą. Jie parą išbuvo kalėjime ir sulaukė didžiulių baudų, kurių neįstengs sumokėti, sakė V.Nekliajevas.

Milicija taip pat suėmė kelis ten buvusius žurnalistus.

"Žmonės nebetiki ateitimi, - teigė opozicijos lyderis, sakydamas, kad 80 proc. baltarusių niekada nebuvo išvykę į užsienį ir savo skurdų gyvenimą tebelygina su Sovietų Sąjungos laikais, kai jie neturėdavo ko valgyti.

„Sovietinis mentalitetas - viena iš didžiausių problemų, neleidžiančių mūsų šaliai žengti į priekį, - pažymėjo jis - Tačiau tai ne viena praeities palikimas - tai primetama ir naujajai kartai.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių