A. Lukašenka: apie Baltarusijos ir Rusijos susijungimą negali būti nė kalbos

  • Teksto dydis:

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad darbotvarkėje nėra klausimo apie šalies susijungimą su Rusija.

Anot prezidento, tai „pritemptas“ klausimas ir apie tai nėra pagrindo rimtai kalbėti.   

„Šiandien pernelyg dažnai – analizuoju situaciją mūsų visuomenėje, taip pat Rusijoje – kalbama apie dviejų valstybių susijungimą. Dėl Ukrainos cerkvės dabar atsidaro daugel klausimų apie mūsų cerkvės Baltarusijoje autokefaliją. Vadinu šiuos klausimus labai kvailais, pritemptais mūsų visuomenės svarstymui“, – sakė A. Lukašenka pasitarime apie šalies socialinę bei ekonominę raidą 2019 metais.

Prezidentą cituoja naujienų agentūra „BelTa“.

Mes su Rusijos prezidentu aiškiai apibrėžėme, kad šiandien tokio klausimo – dėl susijungimo – darbotvarkėje nėra.

A. Lukašenka pabrėžė, kad negali būti nė kalbos apie Baltarusijos ir Rusijos susijungimą.

„Mes su Rusijos prezidentu aiškiai apibrėžėme, kad šiandien tokio klausimo – dėl susijungimo – darbotvarkėje nėra“, – kalbėjo jis.

A. Lukašenka priminė, kad Baltarusija ir Rusija savu laiku pasirašė susitarimą dėl sąjunginės valstybės sukūrimo ir savo santykius plėtojo griežtai vadovaudamosi šiuo dokumentu.

„Turėjome savu metu priimti konstitucinį aktą, t. y. Sąjunginės valstybės konstituciją, ir ten turėjo būti viskas surašyta: ir valdymo organai, ir valdžios organai, ir bendra valiuta, politika ir t. t. Rusija savu laiku atsisakė eiti šiuo keliu. Priminiau tai Rusijos prezidentui, jis pasakė: „Taip ir buvo“. Kyla klausimas: ką darysime su sąjungine valstybe? Reikia sėsti prie stalo ir žiūrėti, ką šiandien vadovaudamiesi susitarimu galime drauge nuspręsti, ko galime be jokio spaudimo drauge imtis“, – kalbėjo prezidentas.  

A. Lukašenka pažymėjo, kad Baltarusijos ir Rusijos sąjunga gali vystytis tik vadovaujantis lygiateisiškumo principu. 

„Ir ne todėl, kad taip nori A. Lukašenka, kaip tai pateikia Rusija, o todėl, kad tai yra esminiai bet kokios sąjungos sudarymo principai. Nėra lygiateisiškumo – nėra sąjungos“, – sakė jis.

„Visa turi vykti remiantis lygiateisiškumu, ir tai turi būti dviejų valstybių – Rusijos Federacijos ir Baltarusijos – valia. Mes visą laiką formuodami šią sąjungą turime paisyti savo žmonių nuomonės. Todėl dėl daugelio priežasčių, kaip patys suprantate, apie dviejų valstybių susijungimą kalbos nėra“, – pažymėjo A. Lukašenka.

Tokio žingsnio, anot A. Lukašenkos, negali žengti ir Rusija. Pasak Baltarusijos vadovo, tai patvirtino prezidentas Vladimiras Putinas.

„Turint galvoje pasekmes, Rusija tokios galimybės neturi. Todėl reikia nusiraminti ir baigti šias kalbas, esą kažkas kažką palenkė ar lenkia“, – pažymėjo jis. 

A. Lukašenka taip pat sakė, kad Rusija gali prarasti savo „vienintelę sąjungininkę“ Vakaruose, kadangi neturi susitarimų dėl kompensacijos už vadinamąjį mokesčių manevrą naftos srityje.

„Nereikia manyti, kad tai – katastrofa. Jei Rusijos vadovybė išsirinks tokį judėjimo kelią ir (pasirinks) prarasti vienintelę sąjungininkę Vakaruose, tai jų sprendimas. Mes jų priversti negalime“, – aiškino jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių