Londono Trafalgaro aikštėje pastatytas didžiulis mėlynas gaidys

  • Teksto dydis:

Didžiulis mėlynas gaidys ketvirtadienį buvo atidengtas Londono Trafalgaro aikštėje, tačiau dėl šio meno kūrinio kai kurie pašiaušė plunksnas, mat Prancūzijos simbolis atsirado aikštėje, įamžinančioje svarbią Britanijos pergalę prieš Napoleoną.

4,7 metro aukščio ryškios ultramarino spalvos gaidys, pagamintas iš stiklo audinio, buvo sukurtas vokiečių menininkės Katharinos Fritsch (Katarinos Frič). Garsiojoje aikštėje jis bus eksponuojamas pusantrų metų.

Skulptūrą, pavadinta tiesiog "Gaidys" (Hahn/Cock), oficialiai atidengė Londono meras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), kuris sarkastiškai sakė susilaikysiantis nuo bet kokių nepadorių "dviprasmybių" dėl didžiulio gaidžio pastatymo vienoje iš įsimintiniausių Londono vietų.

"Ką tik gavau nepaprastąjį pranešimą iš talentingos menininkės Katharinos", - juokavo jis.

Tai naujausias meno kūrinys, kuris bus eksponuojamas ant 4-ojo pjedestalo turistų pamėgtoje aikštėje.

57 metų K.Fritsch teigė nežinojusi, kad gaidys yra neoficialus Prancūzijos simbolis. Ji tvirtino norėjusi atvaizduoti stiprybę ir atsinaujinimą.

"Tačiau buvo pasiektas puikus humoristinis šalutinis efektas, kai kažkas prancūziška buvo pastatyta toje vietoje, kur pagerbiama pergalė prieš Napoleoną, - menininkė sakė dienraščiui "The Guardian". - Jis grįžo kaip gaidys!"

Trafalgaro aikštės pavadinimas siejamas su Britanijos karališkojo karo laivyno pergalę prieš Prancūzijos ir Ispanijos laivynus Trafalgaro mūšyje 1805 metais, tapusiame vienu iš lemiamų epizodų Napoleono karuose.

Gaidys buvo patupdytas kitapus aikštės nuo Nelsono kolonos - monumento, pagerbiančio Anglijos karo laivyno didvyrį admirolą Horatio Nelsoną (Horacijų Nelsoną), žuvusį tame mūšyje.

Grupė konservatyvios pakraipos aktyvistų siekė, kad milžinišką paukštį būtų uždrausta eksponuoti toje aikštėje, sakydama, jog toks žingsnis būtų "visiškai netinkamas, kad ir kaip manieringai ir dramatiškai tai atrodytų".



NAUJAUSI KOMENTARAI

p

p portretas
Cia matyt karalienes garbei nuo homoseksualu, juk jai jie labai patinka, tikiuosi ir proanukai tokie bus kaip tas gaidys, nebe zydras o net melynas.

manau

manau portretas
Tokį gaidį reikės statyt Gedemino prospekte po plačiai išreklamuotų AIDS platintojų eitynių. Tik garbingą Gedemino vardą teks pakeist kitu.

mm

mm portretas
Kodėl gaidys ne žydras?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių