Londone už 4,5 mln. svarų parduotas G. Mahlerio simfonijos natų rinkinys

  • Teksto dydis:

Londone už rekordinę 4,5 mln. svarų (5,3 mln. eurų) sumą antradienį buvo parduotas pilnas Gustavo Mahlerio (Gustavo Malerio) Antrosios simfonijos natų rinkinys, pranešė aukcionų namai „Sotheby's“.

Ranka rašytame 232 puslapių natų rinkinyje yra visi kompozitoriaus išbraukymai, pakeitimai ir pastabos; daugelis jų parašytos ryškiai mėlyna kreidele.

Natos anksčiau priklausė anksčiau šiais metais mirusiam JAV verslininkui Gilbertui Kaplanui, kuris buvo aistringai susižavėjęs šiuo kompozitoriaus kūriniu, žinomu kaip „Prisikėlimo simfonija“. G.Kaplanas paskyrė savo gyvenimą diriguoti šią simfoniją atliekantiems orkestrams.

Pagal kainą šiam natų rinkiniui prilygsta tik du kiti natų rankraščiai, kuriuos taip pat pardavė „Sotheby's“. 1987 metais už 2,5 mln. svarų (2,9 mln. eurų) buvo parduotas devynių Mozarto (Mocarto) simfonijų natų rinkinys, o 1994 metais už 1,5 mln. svarų (1,8 mln. eurų) įsigytas Roberto Schumanno (Roberto Šumano) 2-osios simfonijos rankraštis.

„Šis rezultatas nustatė naują muzikos rankraščių aukcionų rekordą“, – sakoma „Sotheby's“ pranešime.

„Darbas yra išlaikęs formą, kurią paliko G.Mahleris, jis atspindi ir atskleidžia kompozicinį kūrinio procesą“, – sakoma jame. Be to, tai buvo vienintelė visa šio kompozitoriaus simfonija, kada nors parduota aukcione.

G.Kaplaną sužavėjo ši austrų kompozitoriaus simfonija, kai jis išgirdo ją Niujorko koncertų salėje „Carnegie Hall“ 1965 metais.

„Dzeusas sviedė žaibo kibirkštį. Išėjau iš tos salės būdamas kitu žmogumi“, – sakė G.Kaplanas.

Ekonomistas tuomet pradėjo mokytis iš geriausių pasaulio dirigentų, kad galėtų pats diriguoti šį kūrinį atliekantiems muzikantams, ir pasirodė daugiau kaip 100 koncertų visame pasaulyje.

Šios įspūdingos simfonijos premjera įvyko Berlyne 1895 metais. Ji atliekama 90 instrumetų orkestro su soprano ir alto solistais, choru ir vargonais.

„Tai buvo pirmasis didelis darbas, kuriame kompozitorius sugretino universalias gyvenimo ir mirties temas, tokias būdingas jo kūriniams“, – nurodė „Sotheby's“.

Natų rinkinį 1920 metais G.Mahlerio draugui, dirigentui Willemui Mengelbergui (Vilemui Mengelbergui) padovanojo kompozitoriaus našlė Alma Mahler (Alma Maler).

G.Kaplanas savo ruožtu natas įsigijo iš dirigento palikimo valdytojų 1984 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių