Liuksemburgo diplomatas kritikuoja Vengriją dėl pabėgėlių politikos

  • Teksto dydis:

Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas (Žanas Aselbornas) antradienį pareiškė, kad Vengrijos narystė Europos Sąjungoje turėtų būti įšaldyta.  

Ministras teigia kad ši šalis pažeidinėja esmines demokratijos vertybes, o su pabėgėliais elgiasi lyg su „gyvuliais“.

„Negalime taikstytis, kad pamatinės ES vertybės būtų pažeidinėjamos didžiuliu mastu“, – Vokietijos dienraščiui „Die Welt“ sakė J. Asselbornas.

Artėjant ES viršūnių susitikimui Slovakijos sostinėje Bratislavoje jis kandžiai pakomentavo dešiniųjų pažiūrų Vengrijos premjero Viktoro Orbano vyriausybę. Ateinantį penktadienį prasidėsiančio susitikimo metu ES lyderiai svarstys Bendrijos ateitį po būsimo Didžiosios Britanijos pasitraukimo.

Vengrija „šiandien nė negautų galimybės tapti ES nare“, – sakė J. Asselbornas.

„Tie, kas kaip Vengrija stato tvoras, kad atsigintų nuo karo pabėgėlių, pažeidžia spaudos laisvę ir teisminės valdžios nepriklausomybę. Jie turėtų būti laikinai arba, jei būtina, visam laikui pašalinti iš ES“, – sakė jis.

J. Asselbornas stipriai kritikavo ant Vengrijos pietinės ribos praėjusiais metais iškilusią spygliuotomis vielomis apraizgytą sieną, kuria siekiama sustabdyti masinį migrantų, keliaujančių į šiaurės Europą, srautą vadinamuoju Balkanų maršrutu.

„Su žmonėmis, bėgančiais nuo karo, elgiamasi vos ne blogiau nei su gyvuliais“, – pareiškė ministras, ir pridūrė, kad „Vengrija neatrodo esanti toli nuo įsakymo šaudyti pabėgėlius“.

Jis pridūrė, kad V. Orbanas ir į jį panašūs lyderiai gadina ES reputaciją ir sudaro įspūdį, kad Bendrija nesilaiko vertybių, kurias propaguoja tarptautinėje arenoje.

J. Asselbornas paragino pakeisti ES sutartis, kuriomis būtų palengvintas kelias pašalinti šalis nares, siūlydamas atsisakyti reikalavimo, kad narės turi vienbalsiai pritarti tokiam žingsniui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DJ

DJ  portretas
Pagarba Vengrijai už jos kovą prieš pabėgalų marą !. Vengrija bus II-trą kuri išeis iš ES utopijos po Anglijos !.

tas

tas portretas
vyras turetu gaut ,,is moskau ordina

Jau

Jau portretas
nebekritikuoja. Vengrai solidariai atsikirto - rengs referendumą pabėgėlių klausimu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių