Liūdnos prognozės naftos pramonei: paklausa mažės iki 2050 metų

  • Teksto dydis:

Naftos pramonė privalo susitaikyti su tuo, kad pasaulinė naftos paklausa iki 2050 metų mažės. Tačiau didelį potencialą turi kiti angliavandeniliai, ypač dujos, antradienį pareiškė Prancūzijos energetikos milžinės "Total" vadovas Patrickas Pouyanne (Patrikas Pujanė).

Jo teigimu, klimato politika ir elektromobiliai per ateinančius tris dešimtmečius turės įtakos naftos paklausai.

"Gali būti, kad 2040-2050 metais naftos paklausa nebus tokia didelė kaip dabar", – Stambule vykstančio Pasaulio naftos kongreso metu sakė jis. "Šis scenarijus yra tikėtinas", jeigu bus įgyvendintas 2015 metais priimtas Paryžiaus klimato susitarimas.

Tačiau P. Pouyanne pabrėžė, kad naftos paklausa išliks, net jei elektromobiliai pasiteisins, nes šiuo metu naftai nėra alternatyvos didelių krovininių mašinų ir lėktuvų srityje.

"Todėl raginu naftos pramonę atsakingai elgtis, nes mums visiems yra sočiai galimybių, – sakė jis. – Turime turėti konkurencingų naftos aktyvų, esant nebe tokiai didelei paklausai."

Tuo tarpu dujas P. Pouyanne laiko "idealiu ateities angliavandeniliu", kuris gali būti naudojamas kartu su atsinaujinančiais energijos šaltiniais. "Turime dėti viltis į dujas", – mano "Total" vadovas.

Anot P. Pouyanne, naftos kainų smukimas pastaraisiais metais naftos rinkai buvo skausmingas, tačiau ji pademonstravo, kad gali keistis.

Energetikos milžinės ne tik efektyviau dirba, bet ir demonstruoja "novatorišką dvasią". "Total" vadovas pats priminė apie savo kompanijos sugrįžimą į Irano rinką.

Liepos 3 d. "Total", nepaisant JAV spaudimo, pasirašė milijardinės vertės sutartį su Iranu. Tai buvo pirmas susitarimas su Europos kompanija per daugiau nei dešimtmetį.


Šiame straipsnyje: naftanaftos pramonėpramonė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių