Liudininkė: žudydamas A.B.Breivikas rėkė iš pasitenkinimo

Andersas Behringas Breivikas (Andersas Bėringas Breivikas) rėkė iš pasitenkinimo, šaudydamas į žmones Utiojos saloje, trečiadienį Oslo apygardos teisme pasakojo praėjusios liepos 69-ių žmonių žudynių Norvegijoje liudininkė.

Kalbėdama tvirtu ir ryžtingu balsu Tonje Brenna (Tonjė Brena) papasakojo, kaip ekstazės pagautas žudikas rėkė iš pasitenkinimo, kai aplink ją, pasislėpusią plyšyje tarp uolų, krito jo aukų kūnai.

„Esu visiškai įsitikinusi, kad girdėjau džiugesio riksmus“, - pasakojo valdančiosios Darbo partijos jaunimo grupės 24 metų vadovė, pirmoji iš tragediją išgyvenusiųjų davusi parodymus teisme.

„Jeigu man reikėtų pakartoti, tai skambėtų: uuu-huu. Akivaizdžiai džiaugsmingas riksmas“, - tęsė ji.

Tuo tarpu A.B.Breivikas, kuris nuo balandžio 16 vykstančiame teisme nerodė jokių emocijų, sėdėdamas už kelių metrų nuo liudytojos nepritariamai purtė galvą, kai T.Brenna pasakojo apie liepos 22 dienos įvykius.

33 metų ultradešniųjų ekstremistas, kuris norėdamas apsaugoti savo islamofobišką ideologiją siekia, kad teismas jį pripažintų blaivaus proto, tvirtina, jog nesijuokė ir net nesišypsojo žudydamas.

„Ir kodėl gi aš turėjau ten juoktis? Tai netiesa. Tai buvo siaubinga. Aš nesišypsojau“, - tvirtino jis teisme balandžio 20 dieną.

A.B.Breivikas kaltinamas surengęs du teroro išpuolius: susprogdinęs bombą prie vyriausybės pastato Osle, kur žuvo aštuoni žmonės, ir Utiojos saloje nužudęs 69 žmones, daugiausia paauglius, Darbo partijos vasaros stovyklos dalyvius.

Ekstremistas A.B. Breivikas prisipažino įvykdęs abu išpuolius, tačiau nepripažįsta savo teisinės atsakomybės, sakydamas, kad šios atakos buvo „žiaurios, bet būtinos“, siekiant sustabdyti Darbo partijos „multikultūrinį eksperimentą“ ir musulmonų invaziją į Norvegiją bei Europą.

Po 10 savaičių užtruksiančio bylos nagrinėjimo teismas turės priimti sprendimą dėl savo kaltę jau prisipažinusio teisiamojo psichinės būklės.

Jeigu būtų pripažintas esąs psichiškai sveikas, A.B.Breivikui gali būti skirtas iki 21 metų laisvės atėmimas arba priimtas alternatyvus susitarimas dėl jo izoliacijos, kol ekstremistas bus laikomas keliančiu pavojų visuomenei.

Jeigu būtų pripažinta, kad jo psichika sutrikusi, A.B. Breivikas būtų priverstinai gydomas uždaroje psichiatrinėje klinikoje.

Būtent šią galimybę A.B.Breivikas, siekiantis įrodyti, kad jo islamofobiška ideologija nėra pamišėlio kliedesiai, vadina „blogesne už mirtį“.

Galutinį nuosprendį penkių teisėjų kolegija paskelbs liepos viduryje.


Šiame straipsnyje: Andersas Behringas Breivikas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių