Lietuvių ir lenkų užsispyrimas nepadėjo

Nors Lietuvos ir Lenkijos vadovai atkakliai tvirtino, kad vetuos ES ir Rusijos derybas dėl strateginės sutarties atnaujinimo, padaryti to jiems nepavyks.

Šiandien Briuselyje posėdžiaujantys ES užsienio reikalų ministrai, greičiausiai, pritars Europos Komisijos siūlymui dėl derybų atnaujinimo. Apie tokią galimybę buvo kalbėta dar praėjusią savaitę, po parengiamojo ambasadorių susitikimo. Diplomatai teigė, kad ES vadovai, tikriausiai, apsiribos pareiškimų, jog Rusija neįvykdė visų prezidentų Dmitrijaus Medvedevo ir Nicolas Sarkozy sutarties sąlygų, ir atnaujins derybas. Formaliai šiam žingsniui nėra būtinas visų ES narių pritarimas, nes jos buvo atidėtos, o ne sustabdytos. Tad, greičiausiai, derybos bus atnaujintos per lapkričio 14 d. Nicoje įvyksiantį ES ir Rusijos viršūnių susitikimą.

Lietuvos ir Lenkijos diplomatai teigia, jog negalima nuolaidžiauti Rusijai dėl Gruzijos. Tačiau ES pirmininkaujančios Prancūzijos prezidentas atvirai pasisako, jog derybas reikia tęsti. Anot jo, Rusija iš esmės įvykdė visus susitarimo reikalavimus.

>>Plačiau skaitykite dienraštyje



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių