Lietuvė iš euroskeptiško Britanijos regiono: negi britai eis dirbti į fabrikus?

  • Teksto dydis:

Imigrantai iš Rytų Europos Britanijos „Brexit“ šalininkų „sostinėje“, nors trys ketvirtadaliai senbuvių balsavo už šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

„Negi britai eis dirbti į fabrikus? Nemanau“, – sakė lietuvė Aurelija, dirbanti viename fabrike Bostono mieste netoli Anglijos rytinės pakrantės.

„Man nebaisu. Šis referendumas man ne problema“, – pridūrė 28 metų moteris, kalbėdama apie praeitą ketvirtadienį įvykusį referendumą, per kurį Britanijos rinkėjai apsisprendė išstoti iš ES.

Istorinių mugių mieste Linkolnšyro grafystėje padėtis dramatiškai pasikeitė 2004 metais, kai aštuonios postkomunistinės šalys įstojo į ES, o tūkstančiai atvykėlių, daugiausia iš Lenkijos, Latvijos ir Lietuvos atvyko ieškoti darbo Anglijos maisto pramonės širdyje.

Per 12 metų Bostonas tapo miestu, kuriame atvykėliai iš Rytų Europos sudaro didžiausią gyventojų dalį visoje Britanijoje. 2011 metų visuotinio gyventojų surašymo duomenys rodo, kad aštuonių naujai įstojusių ES narių piliečiai tuo metu sudarė 10,6 procento.

Galbūt tai bent iš dalies nulėmė faktą, kad Bostonas per referendumą tapo tvirčiausiu šalyje „Brexit“ šalininku – už pasitraukimą iš ES balsavo 75,6 proc. referendumo dalyvių.

Nors mieste tvyro antieuropietiškos nuotaikos, neabejotinai sustiprintos imigracijos problemų, rytų europiečiai, tarp jų Aurelija, kuri valgė virtinius viename lietuvių restorane, neabejoja pasiliksiantys Linkolnšyre.

35 metų Piotras Untermannas (Piotras Untermanas), ilgiausiai dirbantis lenkas taksistas Bostone, tikino: „Lenkai nesuka dėl to galvos. Jie nebijo.“

„Žinau, kad jie nieko negali padaryti, nes gyvenu čia jau 11 metų. Mano dukra turi Britanijos pasą. Moku mokesčius, gyvenu čia ir turiu būstą“, – pridūrė jis.

„Jeigu jie norės, kad išvykčiau – gerai: atiduokit pinigus už mano namą, ir galėsiu iškart išvažiuoti!“ – juokėsi imigrantas.

„Laukiuosi kūdikio anglo“

Viena jauna moteris, einanti į lenkišką mėsos krautuvėlę, taip pat tikino visiškai nesijaudinanti dėl radikalių referendumo rezultatų Bostone.

„Man tai nesvarbu. Mano vaikinas – anglas, ir mes abu nekvaršinam dėl to galvos. Be to, laukiuosi anglo kūdikio“, – sakė ji, plekšnodama per pilvuką, bet atsisakiusi atskleisti savo vardą.

Tuo tarpu 28 metų Jeffas (Džefas), krautuvo vairuotojas iš Lietuvos, irgi nesijautė, kad jam būtų išmuštas pagrindas iš po kojų, nors ketvirtadienį vykusio plebiscito rezultatai atrodo nieko gera nežadantys atvykėliams.

„Jeigu visi išvažiuos namo, kas čia dirbs?“ – klausė jis.

„Gyvenu čia jau devynerius metus. Aš čia leidžiu pinigus, moku mokesčius ir visa kita. Aš nieko neišvežu“, – aiškino vyras.

Bostono komercinėse gatvėse apstu lenkų kepyklėlių, lietuvių restoranėlių ir krautuvių, aptarnaujančių daugiausiai rytų europiečius.

Tiek senbuviai bostoniečiai, tiek atvykėliai rytų europiečiai kalbėjo panašiai: kad mieste egzistuoja atskiros bendruomenės, kurios dirba, valgo ir pramogauja atskirai viena nuo kitos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimėlis

Klausimėlis portretas
Kodėl krūvos ukrainiečių dirba Lietuvoje ir Kaune prie namų renovacijos už 500 - 600 eurų ? Pragyvenimas, buto nuoma, tai kiek jiems lieka nusiusti savo namiškiams ?

To Tam UK

To Tam UK portretas
Tu toks pat daunas kaip ir tie anglai jei nesupranti kodel zmones nedirba uz ismalda kada LT prades moketi atlyginimus tada zmones nebegs ir dirbs

Tam UK

Tam UK portretas
O kodėl Jus nenorite dirbti Lietuvoje o sekate anglams savo pasakas ?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių