Lietuva tarptautinėse rinkose skolinasi 1 mlrd. eurų

  • Teksto dydis:

Lietuvos Vyriausybė penktadienį tarptautinėse rinkose pradėjo platinti dvi obligacijų emisijas - 10 ir 30 metų trukmės. 30 metų obligacijas Lietuva platina pirmą kartą.

"DanskBank" vyriausias ekonomistas Baltijos šalims Rokas Grajauskas BNS sakė, kad Lietuva siekia pasiskolinti iš viso 1 mlrd. eurų - 500 mln. eurų 10-čiai metų ir tiek pat - 30-čiai metų.

Finansų ministerija informacijos apie platinamas obligacijas kol kas nekomentuoja.

DNB banko Įmonių finansų ir skolos kapitalo rinkų vadovas Mindaugas Matulaitis BNS sakė, kad indikuojamas 10 metų obligacijų emisijos pajamingumas yra apie 1,1-1,15 proc., o 30 metų - 2,2 procento.

"Matyt, stiprus teigiamas grįžtamasis ryšys iš investuotojų nulėmė tai, kad Lietuva nusprendė platinti 30-ies, o ne 20-ies metų emisiją, kaip buvo skelbta iš pradžių", - tvirtino M.Matulaitis, dar balandžio viduryje BNS prognozavęs, kad Lietuva gali bandyti pasiskolinti 30 metų terminui.

Pasak DNBbanko analitiko, siūlomas indikatyvus 10 metų obligacijų emisijos pajamingumas (maždaug 30-35 baziniai punktai virš atitinkamo laikotarpio EUR IRS) suteikia pakankamai nedidelę - maždaug 5-10 bazinių punktų premiją virš antrinės rinkos kotiruočių. Šiuo metu 2026 metų išperkamos Lietuvos obligacijos antrinėje rinkoje kotiruojasi 1 proc. lygyje, arba maždaug 27-29 baziniai punktai virš atitinkamo laikotarpio EUR IRS (palūkanų normų apsikeitimo sandorio).

Tuo metu siūlomas indikatyvus 30 metų emisijos pajamingumas (apie 75 baziniai punktai virš tokios trukmės EUR IRS) duoda apie 7 bazinių punktų premiją virš anksčiau šiemet išplatintų, 2047 metais išperkamų Latvijos obligacijų, kurių pajamingumas antrinėje rinkoje šiuo metu sudaro 2,13 proc., arba maždaug 69 baziniai punktai virš atitinkamo laikotarpio EUR IRS.

"Tikėtina, jog įvertinus paraiškų knygos dydį, galutinis emisijų pajamingumas bus nustatytas apatinėje indikuojamo rėžio ribose ar žemiau jo", - prognozavo M.Matulaitis.

Obligacijų platinimui nusamdyti "BNP Paribas" ir "JP Morgan" bankai.

Lietuva šiemet ketina pasiskolinti apie 3,1 mlrd. eurų, iš kurių apie 1,75 mlrd. eurų - užsienio rinkoje. Didžiausia lėšų dalis - apie 2,7 mlrd. eurų - bus skirta ankstesnei skolai grąžinti, įskaitant ir numatomą sukaupti lėšų rezervą 2018-ųjų vasarį išperkamai 1,4 mlrd. eurų vertės euroobligacijų emisijai.

Paskutinį kartą tarptautinėse rinkose Lietuva skolinosi pernai rugsėjį. Tuomet buvo išplatinta 450 mln. eurų nominalios vertės obligacijų, kurios papildė 2015 metais išleistą 20 metų trukmės emisiją, už kurią mokamos 2,125 proc. metinės palūkanos. Papildomos obligacijos išplatintos 1,132 proc. pelningumu, o išleidimo kaina buvo lygi 116,955 proc. jų nominaliosios vertės.

Tarptautinė kredito reitingų agentūra "Fitch Ratings" yra suteikusi Lietuvai ilgalaikio skolinimosi reitingą A- su stabilia perspektyva, "Standard & Poor's" - taip pat ilgalaikio skolinimosi reitingą A- su stabilia perspektyva, "Moodys" - ilgalaikio skolinimosi reitingą A3 su stabilia perspektyva.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matta

matta portretas
ir taip pastoviai tokios ir panasios rytines zinios tautai,kad nuotaika butu *geresne*

...

... portretas
Kaip jūs nesuprantat, o iš ko merai 'auksinius medelius' pirks... nebūtume išpjovę, kaip kitaip 'pinigus' būtume išplovę, juk tokia Lietuvai 'zadanija' buvo nuleista.

Vera

Vera portretas
O siaube ! Trys su viršum milijardo per metus. ECB kas mėnesį išpausdina papildomai po 80 milijardų eurų. Jų už minusines palūkanas pasiskolina komerciniai bankai, o po to perskolina visokioms kolonijoms a la Lietuva, kuriose klesti demokratija ir žmogaus teisės.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių