Lietus laikinai išsklaidė smogą Maskvoje

Ilgai lauktas lietus nulijo Maskvoje, kurią alina kaitra ir aitrūs degančių miškų ir durpynų dūmai - trečiadienio naktį kvėpuoti mieste tapo lengviau, bet kol kas neaišku, ar ilgam. Sinoptikai vėsesnių orų Rusijos sostinėje nelaukia.

Antradienį Maskvos ir Maskvos srities hidrometeorologijos biuro direktorius Aleksejus Liachovas pranešė, kad kaitra išliks Maskvoje mažiausiai iki savaitės pabaigos.

Trečiadienį, "kaip ir iki savaitės pabaigos, aukščiausia temperatūra bus plius 32-35 laipsniai", - cituoja A.Liachovo žodžius agentūra "Interfax".

"Galimi nedideli trumpalaikiai lietūs, bet apskritai situacijos jie nepakeis", - pridūrė Hidrometeorologijos biuro generalinis direktorius.

Neregėti karšti šioje vietovėje orai ir sausra įsivyravo Maskvoje ir Maskvos srityje birželio pabaigoje.

Vėliau prie kaitros prisidėjo ir aitrūs degančių miškų ir durpynų dūmai. Beveik dvi savaites Rusijos sostinę gaubė tirštas smogas, o kenksmingų medžiagų koncentracija atmosferoje buvo kelis kartus didesnė nei norma.

Miesto sveikatos apsaugos departamento duomenimis, dėl kaitros ir smogo Maskvoje mirtingumas išaugo du kartus.

Gydytojai teigia, kad padariniai Maskvos gyventojų sveikatai pasireikš dar ilgai.
Labiausiai nuo kaitros ir degėsių kenčia astma, širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys žmonės, taip pat seneliai ir vaikai.

Rusijos sveikatos apsaugos ir socialinės plėtotės ministerijos Medicinos pagalbos vaikams ir pagalbos gimdymams plėtros departamento direktorė Valentina Širokova rekomendavo nevesti vaikų į lauką nuo 10 iki 18 valandos.

"Jeigu nėra galimybės išvežti vaikus toliau nuo dūmų ir degėsių - į vasarnamius, ar kurortus, reikia kontroliuoti, kad vaikai per karščiausias valandas, nuo 10 iki 18 valandos, būtų namie", - sakė ji.

Rusijos sociologijos tarnybų duomenimis, dėl miškų gaisrų ir valdžios nepasirengimo juos užgesinti sumažėjo pasitikėjimas aukščiausiais valstybės vadovais. Valdžia vengia imtis skubių priemonių ir pripažinti tai, kas vyksta Maskvoje, nepaprastąja situacija.
Maskvos meras Jurijus Lužkovas taip pat sugrįžo į miestą tik pirmadienį, tuo pelnydamas asmeninį Vladimiro Putino pritarimą.

"Jūs, žinoma, teisingai padarėte, kad sugrįžote iš atostogų, laiku (tai) padarėte", - sakė premjeras miesto vadovui.

Tuo tarpu informacijos agentūros pateikė nuomonę šaltinio Rusijos prezidento administracijoje, kuris apgailestavo, kad J.Lužkovas nesugrįžo ir nepradėjo eiti savo pareigų anksčiau.

"Mero nebuvimas akivaizdžiai neprisidėjo, kad būtini sprendimai būtų priimti laiku", - sakė šaltinis Kremliuje.

Anksčiau mero sekretorius spaudai Sergejus Cojus sakė, kad būti (mieste) sostinės merui nėra būtinybės, nes problemų yra ne Maskvoje, o Maskvos srityje.


Šiame straipsnyje: gaisraiRusijasmogasMaskva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių