Lenkijos valdančiųjų lyderis nori radikalių teismų reformų

  • Teksto dydis:

Lenkijos valdančiųjų konservatorių lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) ketvirtadienį pavadino prezidento sprendimą vetuoti įstatymų projektus dėl teismų sistemos reformavimo „labai rimta klaida“ ir pažadėjo atgal nesitraukti.

„Teismų sistemos reforma privalo būti radikali, nes dalinė reforma nieko nepakeis“, – pareiškė J.Kaczynskis, duodamas interviu ultrakatalikiškai televizijai „Trwam“, kurią daugiausiai žiūri ištikimiausi valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) šalininkai.

Valdančiųjų kontroliuojamas parlamentas šį mėnesį priėmė tris prieštaringai vertinamus teismų reformų įstatymų projektus, o kritikai būgštavo, kad tai gali pakenkti valdžių atskyrimo principui šalyje. Dėl šių valdančiųjų planų Lenkijoje vyko masiniai protestai, sankcijomis grasino Europos Sąjunga.

Tačiau šią savaitę Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) netikėtai vetavo du iš tų projektų.

„Tai buvo klaida, labai rimta klaida“, – sakė J.Kaczynskis apie prezidento sprendimą. A.Duda yra artimas PiS sąjungininkas ir iki šiol pasirašydavęs visus parlamento patvirtintus įstatymų projektus.

„Dabar turime galvoti, kaip iš to išsikapstyti, ką daryti, kad tai būtų tik incidentas, kurį galima greitai pamiršti ir eiti pirmyn“, – pridūrė jis.

„Lenkijos teismai serga. Reikia juos išgydyti, ir čia jau simptomų gydymas nepadės. Jokios kitos priemonės, išskyrus chirurginę operaciją – beje, labai didelio masto – padėti negali“, – PiS lyderis vėliau sakė katalikiškam radijui „Maryja“.

Minėtos reformos būtų padidinusios teismų, įskaitant Aukščiausiąjį Teismą, politinę kontrolę. A.Duda savo ruožtu sakė, kad „šis įstatymas nesustiprintų teisingumo jausmo“ visuomenėje.

Pastarosiomis dienomis įvairiuose šalies miestuose į gatves išėjo tūkstančiai protestuotojų, nepatenkintų siūlomomis reformomis.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) po Lenkijos prezidento priimto sprendimo vetuoti tas reformas sakė, kad Briuselis įspėja Varšuvą dėl vis didėjančių būgštavimų, jog lenkų vyriausybės reformos gali pakenkti teismų nepriklausomybei.

„Komisijos rekomendacijose Lenkijos pareigūnų prašoma nesiimti jokių priemonių atleidžiant ar priverčiant Aukščiausiojo Teismo teisėjus išeiti į pensiją“, – nurodė F.Timmermansas. Jis perspėjo, kad iš šios valstybės gali būti atimta teisė balsuoti ES Taryboje – aukščiausiame sprendimus priimančiame Bendrijos organe.

PiS teigimu, šios reformos yra būtinos, kad teismų sistema būtų efektyvesnė ir gebėtų kovoti su korupcija.

Vetuoti įstatymų projektai dabar grįš į parlamentą, kuriame, kad jie būtų priimti nepakeisti, reikia trijų penktadalių parlamentarų pritarimo, bet PiS tokios daugumos neturi. A.Duda žadėjo per du mėnesius pateikti savo pasiūlymų dėl tų įstatymų.

PiS į valdžią atėjo 2015-ųjų pabaigoje. Aštuonerius metus opozicijoje išbuvusi partija iškart ėmė reformuoti teismus tvirtindama, kad jos iniciatyvoms priešinasi elitas, ginantis savo privilegijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių