Lenkijos Seimo pirmininke išrinkta M. Kidawa-Blonska

  • Teksto dydis:

Lenkijos vyriausybės atstovė Malgorzata Kidawa-Blonska (Malgožata Kidava-Blonska) ketvirtadienį buvo išrinkta nauja Seimo pirmininke.

Už 58 metų M.Kidawos-Blonskos kandidatūrą balsavo 244 deputatai, o jos varžovą Jerzy Wenderlichą (Ježį Venderlichą) iš Lenkijos demokratinės kairiosios sąjungos palaikė 43 įstatymų leidėjai.

Balsavime dalyvavo iš viso 441 deputatas, o kad Seimo pirmininkas būtų išrinktas, jo kandidatūrą turėjo palaikyti paprasta dauguma - 221 deputatas.

M.Kidawa-Blonska, kurios kandidatūrą palaikė valdančioji partijos „Pilietinė platforma“ (PO) ir Lenkijos liaudies partijos (PSL) koalicija, perims postą iš Radoslawo Sikorskio (Radoslavo Sikorskio), atsistatydinusio anksčiau šį mėnesį tęsiantis skandalui dėl politikų pokalbių pasiklausymo.

Pagal Lenkijos konstituciją, žemųjų parlamento rūmų pirmininkas yra antras svarbiausias šalies pareigūnas po prezidento, nors didžiausios faktinės galios priklauso premjerui.

PO frakcijos Seime pirmininkas Rafalas Grupinskis, pristatydamas koalicijos iškeltą kandidatę, sakė, kad M.Kidava-Blonska yra santūri, siekianti kompromiso ir skatinanti kultūringus politikų debatus.

Jis pabrėžė, kad M.Kidawa-Blonska politinę karjerą pradėjo kaip Varšuvos miesto tarybos narė ir jau tris kadencijas dirba šalies parlamente. Seime ji daugiausiai dirbo kultūros ir žiniasklaidos komisijoje.

Pastaruoju metu ji dirbo ministrų tarybos pirmininko kanceliarijos valstybės sekretorės pareigose ir atliko vyriausybės atstovės vaidmenį.

Pasveikino L.Graužinienė

Lietuvos Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ketvirtadienį pasveikino naujai išrinktą Lenkijos Seimo pirmininkę Malgorzata Kidawa-Blonska (Malgožatą Kidavą-Blonską), pranešė Seimo ryšių su visuomene skyrius.

„Lietuvos Respublikos Seimo ir savo vardu nuoširdžiai sveikinu Jus pradėjus eiti atsakingas Lenkijos Respublikos Seimo Pirmininko pareigas. Esu įsitikinusi, kad sėkmingai bendradarbiausime dvišaliais, Rytų partnerystės ir kitais Europos Sąjungos darbotvarkės ir mūsų valstybių bei regiono saugumo klausimais“, − rašoma L.Graužinienės sveikinime.

L.Graužinienė palinkėjo naujajai Lenkijos Seimo pirmininkei geriausios kloties einant naujas pareigas ir rezultatyvaus darbo.

Už 58 metų M.Kidawos-Blonskos kandidatūrą balsavo 244 deputatai, o jos varžovą Jerzy Wenderlichą (Ježį Venderlichą) iš Lenkijos demokratinės kairiosios sąjungos palaikė 43 įstatymų leidėjai.

Pagal Lenkijos Konstituciją, žemųjų parlamento rūmų pirmininkas yra antras svarbiausias šalies pareigūnas po prezidento, nors didžiausios faktinės galios priklauso premjerui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių