Lenkijos Seimas pritarė Aukščiausiojo Teismo reformai

  • Teksto dydis:

Lenkijos įstatymų leidėjai ketvirtadienį patvirtino prieštaringai vertinamą Aukščiausiojo Teismo (AT) reformą, nepaisydami protestų gatvėse, opozicijos susirūpinimo dėl grėsmės teismų nepriklausomybei ir Europos Sąjungos grasinimų precedentų neturinčiomis sankcijomis.

Žemieji parlamento rūmai, Seimas, kontroliuojamas partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS), 235 balsais „už“, 192 „prieš“ ir 23 parlamentarams susilaikius, pritarė įstatymui, suteikiančiam teisę teisingumo ministrui spręsti, kas iš dabartinio AT narių toliau eis pareigas, o naujus kandidatus į Aukščiausiąjį Teismą parinks Nacionalinė teismų taryba.

Ši priemonė yra viena iš daugelio prieštaringai vertinamų teismų sistemos reformų, kurios, PiS teigimu, yra būtinos, kad ši sistema būtų efektyvesnė ir gebėtų kovoti su korupcija.

Vis dėlto Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) trečiadienį pareiškė, kad „tie įstatymai smarkiai didina sistemines grėsmes teisinės valstybės principui Lenkijoje“.

„Kartu paėmus jie gali panaikinti bet kokią likusią teismų nepriklausomybę, o teismų sistema būtų visiškai politiškai kontroliuojama vyriausybės“, – pridūrė jis.

F.Timmermansas perspėjo Lenkiją, kad nenutraukus tų reformų EK gali įšaldyti Varšuvos teises balsuoti ES Taryboje – aukščiausiame sprendimus priimančiame Bendrijos organe. Šio „branduolinio varianto“ 28 nares turinti ES dar niekada nėra inicijavusi.

Grzegorzas Schetyna (Gžegožas Schetyna) iš opozicinės Pilietinės platformos (PO) anksčiau ketvirtadienį pavadino šią Aukščiausiojo Teismo reformą „grėsmingu perversmu“.

Įstatymui dar turi pritarti Lenkijos parlamento aukštieji rūmai, Senatas, taip pat kontroliuojamas PiS, bei šalies prezidentas Andrzejus Duda (Andžėjus Duda).

Teisininko išsilavinimą turintis A.Duda, glaudžiai susijęs su PiS, ketvirtadienį išplatino pranešimą, kad atsisakė susitikti su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku, taip pat yra kritikavusiu situaciją Lenkijoje.

PiS į valdžią atėjo 2015-ųjų pabaigoje. Aštuonerius metus opozicijoje išbuvusi partija iškart ėmė reformuoti teismus ir žiniasklaidą, bet kritikai tokius valdančiųjų veiksmus vadina bandymais konsoliduoti valdžią.

Praėjusią savaitę Varšuvoje bei kituose miestuose dešimtys tūkstančių žmonių išėjo protestuoti prieš teismų sistemos reformas, jau priimtas abiejų parlamento rūmų.

Pirmasis teisės aktas numato, kad Nacionalinės teismų tarybos (KRS), turinčios užtikrinti teismų nepriklausomybę, narius nuo šiol rinks parlamentas, dabar kontroliuojamas PiS.

Antrasis įstatymas skelbia, kad teisingumo ministrui suteikiami įgaliojimai skirti Lenkijos bendrųjų teismų pirmininkus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių