Lenkijos prezidentas pasirašė vieną iš trijų ginčijamų teismų įstatymų

  • Teksto dydis:

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) pasirašė vieną iš trijų ginčijamų teismų sistemos pertvarkos projektų, pranešė prezidentūra, nors kritikai teigia, kad ši reforma riboja teismų nepriklausomybę.

Prezidentas pirmadienį, po kelias dienas trukusių protestų paskelbė, kad vetuos du iš minimų įstatymų projektų. Anksti antradienį prezidentūra pranešė, kad jis pasirašė trečiąjį, nors išvakarėse demonstrantai keliuose šalies miestuose jį ragino vetuoti ir šį projektą.

Naujuoju įstatymu teisingumo ministrui, kuris yra ir generalinis prokuroras, leidžiama skirti visų žemesnės instancijos teismų pirmininkus.

Kritikai sako, kad tai prieštarauja konstitucijai, bet sveikino A.Dudos sprendimą atmesti kitus du įstatymų projektus. Pagal vieną jų teisingumo ministras būtų galėjęs iškart atleisti visus Aukščiausiojo Teismo teisėjus ir parinkti naujus jo narius.

A.Duda sakė, kad įstatymu dėl Aukščiausiojo Teismo generaliniam prokurorui būtų suteikti pernelyg dideli įgaliojimai.

Europos Sąjunga reiškė susirūpinimą dėl šio įstatymų paketo ir grasino greitai imtis veiksmų dėl sankcijų Lenkijai.

A.Dudos sprendimas, regis, žymi pirmą reikšmingą skilimą valdančiojoje partijoje „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) nuo 2015 metų, kai jos iškeltas kandidatas A.Duda laimėjo prezidento rinkimus, o pati PiS – parlamento rinkimus.

Iki šios savaitės A.Duda ištikimai laikydavosi partijos programos, nors kai kuriuos žingsnius ES ir žmogaus teisių gynimo organizacijos vadino įstatymų leidžiamosios, vykdomosios valdžios ir teismų demokratinės sistemos puolimu.

Partija sako, kad savo programa siekia pašalinti iš valstybinių postų korumpuotus pareigūnus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Lenkijoje ...riauses kelia del teismu reformos ,o lygiai tas pat ....ir daugeli metu veikia Ispanijoje ir Olandijoje ir niekam ne motais ir is Briuselio neklykia del "demokratijos " zlugimo !!!!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių