Lenkijos medikai raginami nebijoti nutraukti nėštumo, kai kyla grėsmė moters sveikatai

Lenkijos sveikatos apsaugos ministerija sekmadienį paskelbė nurodymus gydytojams, kuriais remiantis yra teisėta nutraukti nėštumą, kai kyla grėsmė moters sveikatai ar gyvybei.

Ši direktyva paskelbta kilus sumaiščiai dėl naujo suvaržymo šalies abortų įstatyme.

Akušerijos specialistams skirtas dokumentas parengtas ligoninėje 22 nėštumo savaitę mirus 30 metų moteriai. Jos nėštumą lydėjo medicininės problemos. Moteris mirė dar rugsėjį, tačiau apie šį atvejį visuomenė sužinojo tik šį mėnesį.

Pietų Lenkijoje esančio Pščynos miesto ligoninės medikai delsė nutraukti nėštumą, nors gimdoje buvo nepakankamai amniono skysčio, kad embrionas išgyventų, tvirtina jos artimieji ir šeimos advokatas. 

Medikai buvo nušalinti nuo darbo, prokuratūra atlieka tyrimą. 

Savaitgalį Lenkijoje vyko didžiulės protesto akcijos, kurių dalyviai dėl moters mirties kaltino itin griežtą abortų įstatymą. Moterų teisių aktyvistai tvirtina, kad šis įstatymas daro neigiamą poveikį šios katalikiškos šalies medikams.       

Ministerija pabrėžė, kad įstatymas nedraudžia nutraukti nėštumo, kai kyla grėsmė moters sveikatai ar juo labiau gyvybei. Į aiškinamąjį dokumentą ministerija įtraukė gaires dėl priešlaikinio vaisiaus vandenų nutekėjimo atvejų.   

„Būtina aiškiai pabrėžti, kad medikai neturėtų bijoti priimti aiškių sprendimų, vadovaudamiesi savo patirtimi ir prieinamomis medicinos mokslo žiniomis“, – nurodė ministerija.

Dar prieš metus teisėtai nutraukti nėštumą Lenkijoje buvo galima trimis atvejais: kai pastojama po išžaginimo ar incesto, kai nėštumas kelia pavojų moters sveikatai ar gyvybei, taip pat vaisiaus sunkaus apsigimimo atveju. Pastaroji galimybė buvo panaikinta prieš metus, Konstituciniam Tribunolui nusprendus, kad tai prieštarauja Konstitucijai.


Šiame straipsnyje: Lenkijaabortainėštumas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių