Lenkijos Bažnyčia siūlo skraidinti migrantus nedidelėmis grupelėmis

  • Teksto dydis:

Lenkijos Katalikų Bažnyčia siūlo šaliai priimti nedaug migrantų, dešiniųjų vyriausybei toliau laikantis tvirtos pozicijos Europos migrantų krizės klausimu.

Šią savaitę Bažnyčios vyskupų konferencija paragino Lenkiją atverti „humanitarinį koridorių“, kuriuo tiesiai į šalį būtų atskraidintas nedaug migrantų, ketvirtadienį pranešė katalikų naujienų agentūra KAI.

Lenkijos vyriausybė kovą pareiškė, kad atsisakys priimti jai tiek prieglobsčio prašytojų, kiek skyrė Europos Sąjunga, atsižvelgdama į pavojų saugumui po tą mėnesį buvusių savižudiškų sprogdinimų Briuselyje.

Šis Bažnyčios pasiūlymas pateiktas artėjant popiežiaus Pranciškaus vizitui Lenkijoje. Pontifikas dažnai kritikuoja tarptautinės bendruomenės reakciją į didžiausią migrantų krizę po Antrojo pasaulinio karo.

Vyskupai sutarė, kad „mes turime stiprinti pastangas padėti labiausiai nukentėjusiems, ir geriausias sprendimas būtų sukurti vadinamąjį humanitarinį koridorių“, nurodė KAI.

„Per jį būtų numatyta skraidinti nedideles pabėgėlių grupele..., gelbstint juos nuo rizikavimo savo gyvybėmis kertant jūrą“, - pažymi KAI.

Iš kokios šalies būtų skraidinami pabėgėliai, pasiūlyme nenurodoma.

Pernai į Europą atvyko daugiau nei 1 mln. žmonių, tarp jų iš Sirijos, Irako ir Afganistano.

Krzysztofas Zadarko (Kžištofas Zadarko), už pabėgėlių problemas atsakingas vyskupas, sakė, kad į Lenkiją būtų atvežami tik tie pabėgėliai, kurie norėtų ten įsikurti. Tačiau jis pabrėžė, kad tokių nebūtų daug.

„Didžioji dauguma pabėgėlių nori pasiekti Vakarų Europą“, – sakė jis.

Tuo metu vyskupų konferencijoje kalbėjęs vidaus reikalų ministro pavaduotojas Jakubas Skiba pakartojo vyriausybės nuostatą, kad geriausia pabėgėliams būtų padėti jų pačių šalyse.

„Pagrindinė problema yra ta, kad Europa – kokia dosni ir humaniška ji bebūtų – yra nepajėgi priimti dešimtis milijonų žmonių, kurie nori į ją atvykti ekonominiais sumetimais“, – viceministrą citavo KAI.

„Mes esame visiškai įsitikinę, kad efektyviausia būtų – padėti vietoje“, – sakė jis.

Bažnyčios pasiūlyme numatyta, kad pabėgėlius, kuriems būtų išduotos specialios vizos, atrinktų Lenkijos „Caritas“, patikrinęs jų biografijų faktus.

„Caritas“ sako, kad jį įkvėpė panašus projektas Italijoje, pagal kurį iš migrantų stovyklų Libane buvo pervežta daugiau nei 200 Sirijos pabėgėlių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aha

aha portretas
ir būtinai neimti parašiutų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių