Lenkijos aplinkos ministras siūlo trumpinti saugomų gyvūnų rūšių sąrašą

  • Teksto dydis:

Lenkijos aplinkos ministras Henrykas Kowalczykas (Henrykas Kovalčykas) pritartų saugomų gyvūnų rūšių sąrašo sutrumpinimui, tačiau pripažįsta, kad tai padaryti nėra lengva, nes mes gyvename „perdėto jautrumo gyvūnų apsaugai“ amžiuje, ketvirtadienį pranešė šalies žiniasklaida.

Pasak ministro, vyriausybė negali staiga panaikinti saugomų statuso gyvūnams, „nes kiltų konfliktas su Europa, su visais“.

„Geriau tai daryti žingsnis po žingsnio ir veiksmingai – tai yra, pritariant kiekvienam atskiram pasiūlymui sutrumpinti saugomų gyvūnų rūšių sąrašą“, – sakė H. Kowalczykas, sekmadienį susitikęs su šiaurinio Mlavos miesto gyventojais, kai vienas vietos savivaldybės narys ir miškininkas  padėkojo ministrui, kad ministerija sušvelnino apribojimus šernų medžioklei ir paklausė apie jos planus dėl kitų „problemų keliančių“ gyvūnų, tokių kaip bebrai ir briedžiai.

Ministras pridūrė, kad jo pirmtakas Jan Szyszko (Janas Šyška) buvo suteikęs leidimą medžioti briedžius, bet beveik iškart turėjo jį atšaukti, kilus visuomenės pasipriešinimui.

Po kelių dienų į šią ministro poziciją dėmesį atkreipė ir Lenkijos žiniasklaida.

„Tai sukrečiantys žodžiai, nes šios rūšis saugomos Lenkijos ir ES įstatymais ir gali būti medžiojamos tik labai aiškiai apibrėžtomis ir apribotomis sąlygomis“, – pabrėžė gamtosaugos organizacijos „ClientEarth“ advokatė Agata Szafraniuk (Agata Šafraniuk).

„Neįsivaizduojama, kad aplinkos ministras viešai sakytų, kad nurodė apeiti įstatymą, kurį jis turi ginti“, – pridūrė ji.

Aplinkos ministerijos atstovas Aleksanderas Brzozka (Aleksandras Bžozka) pažymėjo, kad ministras tenorėjo atkreipti dėmesį, koks opus yra gyvūnų, neretai pridarančių žalos ūkininkams, apsaugos klausimas.

Lenkijos valdančiosios konservatyvios vyriausybės ankstesnis aplinkos ministras J. Szyszko buvo nurodęs suintensyvinti kirtimus Belovežo girioje, paskutiniame išlikusiame Europos pirmykščiame miške, iki lygio, kurį gamtosaugininkai vadina netvariu. Šiuo kirtimus anksčiau šiemet uždraudė ES aukščiausios instancijos teismas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
As tai sutikciau lietuviska pasa pakeisti i amerikoniska (piletibe) gal kas norėtu?

na manyciau ,kad galima butu

na  manyciau  ,kad  galima  butu portretas
isbraukt is saugomu gyvunu saraso -visus lenkus
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių