Lenkijoje – žūtbūtinis prezidento rinkimų turas

  • Teksto dydis:

Lenkai sekmadienį balsuoja antrajame prezidento rinkimų ture, kuriame į žūtbūtinę dvikovą stoja perrinkimo siekiantis centristinių pažiūrų Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis) bei konservatorių kandidatas Andrzejus Duda (Andžejus Duda).

Daugiau negu 27 tūkst. balsaviečių duris atvėrė 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku ir dirbs iki 21 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku. Savo poziciją dėl to, kas užims Belvederio rūmus, turi teisę pareikšti apie 30 mln. Lenkijos rinkėjų.

Kadenciją baigiančio B.Komorowskio, kuris iš pradžių buvo laikytas neabejotinu favoritu, nesėkmė rinkimuose tikriausiai duotų toną ir šį rudenį numatytiems parlamento rinkimams.

„Net jei Dudai nepavyks nuversti nuo sosto prezidento Komorowskio, aš galvoju, kad Pilietinė platforma po visuotinių rinkimų, kurie turi įvykti vėliau šiais metais, gali nelikti valdžioje“, - sakė Piotras Matysas, kylančių rinkų strategas iš „Rabobank“.

62 metų B.Komorowskį apstulbino pirmajame rinkimų ture nedidele balsų persvara jo patirtas pralaimėjimas A.Dudai - 43 metų populistui iš pagrindinės opozicinės konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

B.Komorowskis, kuris prezidentu buvo išrinktas 2010-aisiais ir laikomas artimu valdančiajai centristinės pakraipos Pilietinei platformai (PO), pirmajame rinkimų ture surinko 33,8 proc. balsų, o A.Duda - 34,8 procento.

Visi analitikai sutinka, kad sekmadienio balsavimo baigties numatyti neįmanoma.

„Vieno ar kito pergalė bus pasiekta maža persvara ir remiantis apklausomis numatyti neįmanoma“, – sakė Stanislawas Mocekas (Stanislavas Mocekas), Lenkijos mokslų akademijos politologas.

Gegužės 18-20 dienomis atlikta visuomenės apklausa, kurios rezultatus penktadienį paskelbė dienraštis „Polska The Times“, rodė, kad A.Duda, turėdamas 51 proc. paramą, lenkia B.Komorowskį.

Dvi kitos apklausos taip pat parodė, kad A.Duda minimalia persvara pirmauja, bet „Millward Brown“ apklausa rodė, kad pirmauja B.Komorowskis.

„Apklausos rodo, kad tūkstančiai balsų, galbūt – net šimtai, gali nulemti (tai), ar Lenkija paskęs ginčuose, ims kelti nepatogumų pasauliui dėl tokių žmonių pažiūrų“, – penktadienį apie A.Dudą ir PiS partiją, kuri jį remia, sakė B.Komorowskis.

Andrzejus Duda - Lenkijos konservatorių patriarchų Kaczynskių  „dvasinis įpėdinis“

Andrzejus Duda (Andžejus Duda), 43 metų konservatyvių pažiūrų teisininkas, išplėšęs netikėtą pergalę pirmajame Lenkijos prezidento rinkimų ture, glaudžiai siejamas su įtakingaisiais dvyniais Kaczynskiais (Kačynskiais).

Šis uolus katalikas buvo artimas velioniui Lenkijos prezidentui Lechui Kaczynskiui (Lechui Kačynskiui), kuris 2010-aisiais žuvo lėktuvo katastrofoje, ir vadina save jo „dvasiniu įpėdiniu“.

Tačiau A.Duda tapo geriau žinomas visuomenei tik po to, kai Lecho brolis dvynys Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) - buvęs vyriausybės vadovas ir dabartinis konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis - paskelbė jį kandidatu į prezidentus.

PiS yra didžiausia opozicinė partija ir valdančiosios centristinės pakraipos Pilietinės platformos (PO) politinė varžovė.

PO į valdžią atėjo 2007-aisiais, pakeitusi dvejus metus šaliai vadovavusią PiS vyriausybę.

Pietiniame Krokuvos mieste 1972 metais gimęs A.Duda dainavo berniukų chore ir buvo harceras, kaip Lenkijoje vadinami skautai. Vėliau jis Jogailos universitete baigė teisės studijas.

Kai PiS 2005 metais atėjo į valdžią, A.Duda buvo paskirtas teisingumo viceministru. Iš šių pareigų jis pasitraukė 2008-aisiais, kad taptų L.Kaczynskio patarėju. 2011 metais A.Duda buvo išrinktas į Seimą, o pernai - į Europos Parlamentą.

Savo ugningose rinkimų kampanijos kalbose A.Duda žadėjo lenkams įvairias socialines išmokas, papildomas mokesčių lengvatas daugiavaikėms šeimoms, taip pat tikino, jog sumažins pensinį amžių, kurį PO vyriausybė padidino iki 67 metų.

Nemažai apžvalgininkų sutinka, kad Lenkijos ekonomikai šių A.Dudos pažadų įgyvendinimas būtų pernelyg sunki našta.

„Jo pažadai smarkiai prasilenkia su prezidento galiomis, o jo dosnūs ekonominiai siūlymai galėtų sužlugdyti netgi (gerokai didesnį) Vokietijos biudžetą“, - sakė politologas Radoslawas Markowskis (Radoslavas Markovskis) iš Politikos mokslų akademijos.

Užsienio politikos srityje A.Duda žada stiprinti Lenkijos ryšius NATO, tvyrant nerimui dėl Rusijos veiksmų kaimyninėje Ukrainoje.

„Lenkijai geriausias veiksmų planas būtų amerikiečių karių dislokavimas jos teritorijoje. Tai vienintelis būdas garantuoti šalies saugumą“, - aiškino jis.

A.Duda sako, kad nepritaria šalies narystei euro zonoje, kol „lenkų gyvenimo lygis yra žemesnis negu vokiečių ar olandų“.

Jis, kaip ir įtakinga šalies Katalikų Bažnyčia, pasisako prieš dirbtinį apvaisinimą ir griežtai kritikavo 2011 metų Stambulo konvenciją - pirmąjį privalomą teisinį instrumentą pasaulyje, skirtą kovai su smurtu prieš moteris ir jo prevencijai, kurį Lenkija ratifikavo praėjusį mėnesį.

A.Duda išmaišė visą šalį, agituodamas rinkėjus, o likus penkioms dienoms iki antrojo turo jam pavyko pelnyti profsąjungos „Solidarumas“ palaikymą.

Jis pasisako už tai, kad būtų priimta konstitucijos pataisa, kuri garantuotų, kad dėl piliečių iniciatyvų, surinkusių mažiausiai milijoną parašų, automatiškai būtų rengiami referendumai. Šiuo metu Seimas gali vetuoti piliečių iniciatyvas, ir tai daro.

A.Dudos žmona Agata yra mokytoja, pora augina dukterį Kingą. Jo uošvis yra rašytojas, poetas ir literatūros kritikas Julianas Kornhauseris (Julijanas Kornhauzeris).

„Stebiuosi, kur gausite pinigų“

Vieno proc. persvarą pirmajame ture A.Duda pasiekė patraukęs nusivylusius rinkėjus dosnių socialinių išlaidų, amžiaus, kada išeinama į pensiją, sumažinimo ir mažesnių mokesčių pažadais.

„Galbūt visi šie metai buvo geri, bet – tik vienai nedidelei grupei, – penktadienį šalininkams savo gimtojoje Krokuvoje sakė A.Duda. – Taip, atėjo laikas permainoms, laikas užbaigti šį vangų prezidentavimą.“

„Laukiu pažadėtų 500 zlotų (121 euro) išmokų vienam vaikui, o aš (jų) turiu penkis“, – šeštadienį komentare A.Dudos kampanijos oficialiame „Facebook“ puslapyje rašė šio kandidato rinkėja Malgorzata Dorota Slizankiewicz (Malgožata Dorota Slizankevič).

„Tik stebiuosi, kur gausite tuos pinigus, pone Duda“, – pridūrė ji. Ši jos pastaba atspindi daugelio nuogąstavimus dėl jo pažadų įvykdomumo.

B.Komorowskis ir A.Duda iki pačios kampanijos pabaigos visoje šalyje bučiavo kūdikius ir spaudė rankas, taip bandydami patraukti savo pusėn dar neapsisprendusius rinkėjus.

Svarbiausia, kas užsitikrins tų žmonių, kurie pirmajame rate balsavo už isteblišmentui priešišką roko dainininką ir politikos naujoką Pawelą Kukizą (Pavelą Kukizą), paramą.
Jis netikėtai liko trečioje vietoje, su 20 proc. balsų, kuriuos gavo iš nusivylusių rinkėjų, ypač – jaunų lenkų, susiduriančių su sunkumais darbo rinkoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių