Lenkijoje trūksta kašubų kalbos mokytojų

Kašubai – viena didžiausių Lenkijos etninių mažumų, nors ir neturi tokio specialaus statuso. Bendruomenė dokumentuose gali pavardes rašyti savo regionine – kašubų – kalba, tačiau skundžiasi kašubų kalbos mokytojų stoka.

Kašubai žino, kur kreiptis dėl bendruomenei kylančių problemų, – jų būstinė įsikūrusi Gdansko senamiestyje. Kašubai – susiformavę maišantis vakarų slavų, germanų ir vakarų baltų tautoms. Dabar dauguma gyvena Pamario regione, Gdansko ir Gdynės apylinkėse.

Sovietmečiu kašubų kalba Lenkijoje laikyta tarme ar net žargonu. Dabar kašubų kalbos išmokti mokyklose pageidauja vis daugiau vaikų. Jie tris karus per savaitę gali lankyti šios kalbos pamokas, jiems leidžiami nemokami vadovėliai.

„Turime didelę problemą – trūksta kašubų kalbos mokytojų. Norinčiųjų mokytis savo kalbos skaičius smarkai auga. Šiuo metu mokosi 16 tūkstančių moksleivių. Nuo rugsėjo Gdansko universitete įvesta kašubų etnofilologijos specialybė. Gera žinia, kad po penkerių metų turėsime kalbos specialistų“, – pasakoja Lenkijos Pamario kašubų sąjungos pirmininkas Lukaszas Grzedickis.

Neseniai duris atvėrė kašubų filharmonija, teatras ir muziejus, yra ir radijo stotis. Vietovių pavadinimai rašomi lenkų ir kašubų kalbomis. Per paskutinį visuotinį surašymą beveik 250 tūkst. gyventojų save priskyrė kašubams.

„Mes renkame ir eksponuojame seniausius eksponatus – apie šimtą tūkstančių. Juos norime išsaugoti augančiai kartai, kad ši žinotų kašubų istoriją, kultūrą, etnografiją, literatūrą ir kalbą“, – sako Pamario kašubų literatūros ir muzikos muziejaus Veiherove direktoriaus pavaduotoja Janina Kurowska.

Kašubams iki 6-ojo dešimtmečio nebuvo leista mokytis jūrininkų mokyklose, eiti valstybinių pareigų. Dabar bendruomenė etninės mažumos statuso neturi, tačiau jo siekia. Neseniai su tokiu prašymu kreiptasi į prezidentą Bronislawą Komorowskį.

„Mūsų tikslas, kad kuo daugiau kašubų jaunimo mokėtų kalbą ir žinotų tautinę kultūrą. Dėl pavardžių rašymo problemų nekyla – jas rašome kašubų kalba. Nedaug kašubų pasikeitę dokumentus, daugumos pavardės užrašytos lenkiškai“, – teigia L. Grzedickis.

Kašubų kilmės buvo iškilus XX amžiaus pradžios lenkų literatas Aleksandras Majkowskis. Kašubas yra ir dabartinis premjeras Donaldas Tuskas. Seime taip pat dirba 22 kašubai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių