Lenkijoje šimtai moterų protestavo prieš griežtesnius abortų įstatymus

  • Teksto dydis:

Lenkijoje sekmadienį šimtai juodai apsirengusių moterų vėl išėjo į miestų gatves protestuoti prieš konservatorių vyriausybės mėginimus sugriežtinti šalyje galiojančius abortų įstatymus, kurie ir taip yra vieni griežčiausių Europoje.

Prie Seimo pastato Varšuvoje susirinkusi didelė protestuotojų grupė skandavo: „Mums jau gana!“

Žiniasklaida praneša, kad analogiški protestai vyko ir kituose šalies miestuose bei miesteliuose.

Protesto akcijos numatytos ir pirmadienį – nemažai moterų šiandien žada streikuoti ir neiti į darbą ar paskaitas.

Panaši protestų banga prieš siūlymą visiškai uždrausti nėštumo nutraukimą per Lenkiją nusirito anksčiau šį mėnesį.

Tačiau įstatymų leidėjai atmetė prieštaringai vertinamą teisės akto projektą, kai minios juodai apsirengusių moterų surengė protesto akciją, per kurią pliaupiant lietui stovėjo po skėčiais.

Nauji protestai su šūkiu „Nededame savo skėčių į šalį“ buvo organizuoti reaguojant į naują siūlymą, numatantį uždrausti nutraukti nėštumą, kai vaisius neturi galimybių išgyventi ar yra su dideliais apsigimimais.

Valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) neseniai sakė, jog siekia įstatymu uždrausti moterims nutraukti nėštumą ne tuo atveju, kai vaisius turi Downo (Dauno) sindromą ar neturi galimybių išgyventi. 

„Sieksime, kad net sudėtingi nėštumai, kai vaikas neabejotinai mirs, bus su dideliais apsigimimais, baigtųsi gimdymu, kad kūdikis galėtų būti pakrikštytas, palaidotas ir turėtų vardą“, – sakė J. Kaczynskis.

Jo socialiai konservatyvi partija pernai laimėjo parlamento ir prezidento rinkimus padedama įtakingos Katalikų bažnyčios, katalikiškos pakraipos žiniasklaidos priemonių ir religingų rinkėjų.

Nemažai apžvalgininkų PiS pastangas dar sugriežtinti abortų įstatymus laiko partijos mėginimu grąžinti skolą savo ultrakonservatyviam elektoratui. Tačiau nemažai lenkų, tarp jų ir kai kurie PiS šalininkai, mano, kad partijos siūlymai dėl abortų uždraudimo yra per griežti.

Komunistinėje Lenkijoje abortai buvo nedraudžiami ir nesunkiai prieinami. Tačiau žlugus komunizmui, į mokyklas grįžo religijos pamokos, parlamente buvo pakabintas kryžius, o teisė pasidaryti abortą buvo labai suvaržyta. Toks procesas visuomenėje, kurioje didžiąją daugumą sudaro katalikai, atrodė kaip politinis išsivadavimas po dešimtmečius trukusios komunistų ateistinės ideologijos.

Dabar galiojantis abortų įstatymas, kuris buvo priimtas 1993-iaisiais, draudžia nutraukti nėštumą, išskyrus atvejus, kai pastojama po išprievartavimo, nėštumas kelia grėsmę moters sveikatai arba vaisius yra smarkiai apsigimęs.

Oficiali statistika rodo, kad 38 mln. gyventojų turinčioje šalyje per metus atliekama 1 040 legalių nėštumo nutraukimo procedūrų. Tačiau moterų organizacijos yra apskaičiavusios, kad dar apie 100–150 tūkst. lenkių kasmet ryžtasi nelegaliai nutraukti savo nėštumą užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Va, paaiškėjo tikrasis neištikimybės šaltinis; kam tuos vyrus kaltint jei jie tik moters prašymui neatsispiria?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių