Lenkijoje silpsta katalikų bažnyčios įtaka

Prieš 20 metų Katalikų bažnyčia vaidino vieną svarbiausių vaidmenų iš komunizmo besivaduojančioje Lenkijoje, tačiau šiandien, rašo „der Spiegel“, Bažnyčios įtaka šalyje sparčiai silpnėja.

Apklausų duomenimis, šeštadienio mišias teigia lankantis 44 proc. jaunimo – 1992 metais šis skaičius sudarė 62 proc.

42 proc. apklaustųjų taip pat prisipažįsta nesilaikantys visų dešimties Dievo įsakymų. Kaip praneša „der Spiegel“, lenkų jaunimas itin nepaiso sekso iki santuokos draudimo. Be to, kasmet nelegalių abortų Lenkijoje padaroma keli šimtai tūkstančių.

Keturi penktadaliai lenkų taip pat prisipažįsta nepatenkinti tuo, jog Bažnyčia kišasi į politinį šalies gyvenimą.

„Der Spiegel“ kalbinti Lenkijos apžvalgininkai teigia, kad įstojus į Europos Sąjunga, buvo perimtas Vakarų gyvenimo būdas, tūkstančiai lenkų porų pradėjo gyventi nesusituokę, moterys tapo savarankiškesnės, o gėjai ir lesbietės didžiuosiuose Lenkijos miestuose gyvena atvirai it Berlyne ar Madride.

„Nyksta daugiau ir daugiau tabu. Tačiau Bažnyčia tik griežtina savo pozicijas“, – teigia „Der Spiegel“ kalbintas publicistas, buvęs vienuolis Tadeuszas Barto.

Kaip primena „der Spiegel“, katalikybė itin svarbų vaidmenį Lenkijos istorijoje vaidino nuo XVIII a. pab., kai Abiejų Tautų Respubliką pasidalino ortodoksų Rusijos imperija bei protestantiškos Prūsija ir Austrija. Tarpukariu, vadinamosios antrosios respublikos metu, katalikai Lenkijoje sudarė maždaug 60 proc. visų gyventojų – šalyje buvo didelės žydų, protestantų ir ortodoksų bendruomenės. Ironiška, tačiau tikrai katalikiška Lenkija tapo sovietmečiu. Iki pat 1989 metų Katalikų bažnyčia Lenkijoje kūrė „nacionalinės antikomunistinės tvirtovės“ įvaizdį, o pats komunizmas buvo suvokiamas kaip „ne lenkiškas“, rašo „der Spiegel“.

Būtent Bažnyčia padėjo organizuoti rezistencinį „Solidarumo“ judėjimą, Lenkijos disidentams teikdavo apsaugą, o kunigas Jerzy`is Popieluszko tapo „moderniuoju kankiniu“. Dabar žinoma, kad „Solidarumo“ ir Lecho Walesos aplinkos žmogus J. Popieluszko, 1984 metais buvo pagrobtas, slaptosios policijos sumuštas ir nužudytas, o jo kūnas įmestas į Vyslos upę.

Griuvus komunistiniam režimui, Katalikų bažnyčiai Lenkijoje buvo suteikta pirmenybę grąžinant nusavintą nuosavybę, episkopatui sudarytos palankios mokesčių lengvatos, o tikyba mokyklose vėl tapo privalomu dalyku. Vis gi, ir patys katalikų publicistai sutinka, kad koja kojon su moderniais laikais Bažnyčiai Lenkijoje žengti nepavyko, teigia „der Spiegel“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

WTF

WTF portretas
"...šeštadienio mišias teigia lankantis 44 proc..." WTF, žurnaliūgos?

Kaip

Kaip portretas
gerais sovietiniais laikais... Tada irgi sakė, kad už kelių metų Bažnyčia nustos egzistavusi. Irgi šiukšles pylė, tyčiojosi, persekiojo.. Na ir kas? Sovietų sąjungos nebėr.. Nebus ir "pranašų".

liaulius

liaulius portretas
Dekui Dievui, kad silpsta. Nes paziurejus i baznychia is vidaus liudna daros. Tik valdzia, pinigai. Jokio realaus dvasingumo jokiu giliu dvasiniu mokymu. Tik pulkim ant keliu ir daugiau nieko. Jokios filosofijos. Taip ir turi buti. Vat reiktu gal biblija pagal Toma pripazint ar Isos istorija rimhiau panagrinet siu dienu baznychiai. Taip pat pradet toleruot zolininkus ir kitus naturalistus, ismokt sugyvent su krisnaistais, islamu ir kitomis Dievocentristinemis religijomis. O jie vis dar kovoja su pagonomis. Paskaitykit abrevioriu jai netikit :) Laikas keistis ponai, nes kas nesikeichia? Nesikeichia tik mire. Taip nutiks su Wing-Chun super uzdara kovine sistema, taip nutiks ir su religijomis, kurios nepasiruoshusios dalintis savo sukauptais lobynais, kurios nepasiruoshusios priimt nauja. Vien puolimas pries Medjugore pasako kas toji baznychia.... Taigi ponai juodaskverniai, paklustatntys raudonskverniams, taigi ponai raudonskverniai paklustantis baltaskverniams, peremet sistemas is pagoniu is egipto ziniu ir manot laikysit zmogu tamsoje? Cha cha, Dievas vistik yra ir jis randa kelia i zmogaus sirdi ir be jusu tarpininkavimo. Ir tai yra gerai, achiu Dieve, achiu Tau!
VISI KOMENTARAI 3

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių