Lenkijoje – protestai prieš teismų reformą

Naujo Lenkijos premjero paskyrimą Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas įvertino kaip ženklą, kad Varšuva nori gerinti santykius su Europos Sąjungos institucijomis.

Tačiau Lenkijos Seimas per audringą posėdį patvirtino teismų reformą, kurią Europos institucijos vadina didžiule grėsme teisinei sistemai ir grasina pradėti procedūrą atimti iš Varšuvos balso teisę. Opozicija ir negausūs protestuotojai reformą įžiūri konstitucijos laužymą, valdantys dešinieji sako, kad teisėjai nuo šiol prilygs paprastiems žmonėms.

Partija „Teisė ir teisingumas“ tvirtina, kad turi tautos mandatą pagaliau išvalyti korumpuotą teisinę sistemą. To esą nepadaryta nuo pat komunizmo žlugimo. Didžiausią autoritetą Europoje turinti žmogaus teisių institucija įžiūri didžiulę grėsmę – Europos Tarybos komisaras pareiškė, kad teisminės valdžios atidavimas Seimo ir vyriausybės kontrolei dar labiau pakirs jos nepriklausomybę ir valdžių atskyrimą.

Europos Sąjungos institucijos jau yra skelbę, kad reforma kelia „sisteminę grėsmę“ teisės viršenybei – vienai iš pamatinių bendrijos vertybių. Europos Komisija yra perspėjusi Varšuvą, kad gali imtis didžiausios sankcijos – pradėti procedūrą, kuria siekiama atimti iš Lenkijos balso teisę dėl bendrijos taisyklių, ir naujieji įstatymai didįjį susidūrimą tik priartina.

Plačiau apie tai – reportaže.


Šiame straipsnyje: Lenkijateismų reformaprotestai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Kažkada Europoje kardinolai savivaldžiavo, dabar teisėjai...

cha ... vien pasakymas lyberastu

cha ... vien  pasakymas  lyberastu  portretas
kad,,, jei yvyks teismu reforma --,,,Teisejai bus toki patys paprasti zmones kaip ir visi ,,,, !!!!?? kol lenkai ,kaip ir lietuva ir aplamai visa euro zopa [subine] nepakeis teisines sistemos ir nesusodinas ar neisnaikins teiseju mafijos --kulturingos krikscioniskos dorovines -europos nebus....

Anonimas

Anonimas portretas
Liberastai Europoje bus SUTRINTI.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių