Lenkijoje palaidotas buvęs šalies užsienio reikalų ministras W. Bartoszewskis

  • Teksto dydis:

Vokietijos ir Lenkijos prezidentai pirmadienį dalyvavo Wladyslawo Bartoszewskio (Vladyslavo Bartoševskio), buvusio Aušvico stovyklos kalinio ir dukart Lenkijos užsienio reikalų ministro laidotuvėse.

W.Bartoszewskis mirė praėjusį mėnesį, būdamas 93 metų.

„Kaip buvęs Aušvico ir Stalino kalėjimų kalinys jis sakė visą tiesą apie totalitarinių Hitlerio ir Stalino režimų įvykdytus nusikaltimus“, – sakė Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis) per laidotuves Varšuvoje.

Jis prisiminė W.Bartoszewskio drąsą ir patriotizmo jausmą, o Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas (Joachimas Gaukas) savo kalboje pasakė, kad „sakome sudie savo draugui“.

„Kaip vokiečiai mes sakome sudie žmogui, kuris mums ištiesė ranką tokiu metu, kai šį jo žingsnį labai atsargiai sutiko abiejų mūsų šalių žmonės“, – kalbėjo J.Gauckas.

Lenkijoje moraliniu autoritetu laikomas W.W.Bartoszewskis visą savo gyvenimą siekė panaikinti Antrojo pasaulinio karo sukurtus barjerus tarp lenkų, žydų ir vokiečių.

Laidotuvėse dalyvavo Lenkijos vyriausiasis rabinas Michaelis Schudrichas (Michaelis Šudrichas) kartu su katalikų ir protestantų kunigais. Prieš velionio laidojimą jis pasakė Kadišo maldą.

W.Bartoszewskis Antrojo pasaulinio karo metais padėjo žydams ir už tai gavo Pasaulio tautų teisuolio vardą, kurį suteikia Izraelio valstybė kitų šalių piliečiams, gelbėjusiems Holokausto aukas.

W.Bartoszewskis buvo nacių Aušvico koncentracijos stovyklos kalinys dėl priešinimosi nacių okupacijai per Varšuvos sukilimą 1944 metais – vieną kruviniausių Antrojo pasaulinio karo epizodų.

Vėliau jį įkalino Lenkijos komunistinis režimas, o po Sovietų Sąjungos žlugimo W.Bartoszewskis dirbo diplomatinėje tarnyboje.

Savo diplomatinę karjerą W.Bartoszewskis pradėjo būdamas 68 metų kaip Lenkijos ambasadorius Austrijoje, o 1995 ir 2000-2001 metais buvo Lenkijos URM vadovas.

Iki pat gyvenimo pabaigos ji išliko darbingas, paskutiniu metu dirbo premjerės Ewos Kopazc (Evos Kopač) patarėju.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių