Lenkijoje daugėja nelegalių abortų ir „abortų turizmo“

Lenkijoje daugėja nelegalių abortų ir su tuo susijusių turistinių išvykų, nors šioje šalyje galioja vieni griežčiausių Europoje nėštumo nutraukimo įstatymai bei aktyviai už vaisiaus išsaugojimą kovoja Katalikų Bažnyčia, rašo dienraštis "Gazeta Wyborcza", remdamasis ketvirtadienį Lenkijos Seime vykusios konferencijos rezultatais.

Konferencijoje dalyvavo ir šalių, į kurias lenkės vyksta nutraukti nėštumą, gydytojai - Austrijos, Vokietijos, Olandijos ir Didžiosios Britanijos.

Lenkijoje kasmet atliekama nuo 80 iki 200 tūkst. nelegalių abortų, iš jų 10-15 proc. - užsienyje, sakė Lenkijos moterų ir šeimos planavimo federacijos atstovė Wanda Nowicka (Vanda Novicka).

Konferencijoje užsienio svečiai tikino, kad jų klinikose nutraukti nėštumą dažniausiai atvyksta 16 - 48 metų amžiaus lenkės . Tai yra gerai uždirbančios moterys - verslininkės, aktorės, mokslininkės, valdininkės, žurnalistės. Daugiausiai jų apsilanko Vokietijoje. Vien Prenclau miesto klinikoje 2009 metais nėštumas nutrauktas trims šimtams lenkių, o šiemet - jau 400, nežiūrint į tai, kad aborto kaina 410 eurų.

Austrijos sostinėje Vienoje nėštumą kasmet nutraukia apie 200 lenkių, nors šios operacijos kaina dar didesnė negu Vokietijoje - 460 eurų. Tuo tarpu Lenkijoje nelegalus abortas kainuoja nuo 5 iki 10 tūkst. zlotų (1250 - 2500 eurų).

Panaši situacija ir Didžiojoje Britanijoje, tačiau lenkės čia masiškai naudojasi nemokamu nėštumo nutraukimu. Visų Anglijoje atliktų abortų trečdalį sudaro pacientės iš Lenkijos.

Lenkijoje nutraukti nėštumą galima tik trimis atvejais: kai pavojus gresia gimdyvės arba vaisiaus gyvybei ir jeigu moteris pastojo po išžaginimo.


Šiame straipsnyje: abortas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių