Lenkijoje abortai visiškai uždrausti nebus

  • Teksto dydis:

Lenkijos parlamentas ketvirtadienį atmetė prieštaringai vertinamą įstatymo projektą, numatantį beveik visiškai uždrausti abortus šioje katalikiškoje šalyje, kai moterys surengė didžiulio masto protestus.

Daug dešiniojo sparno ir liberaliųjų pažiūrų deputatų suvienijo jėgas 450 vietų Seime, parlamento žemuosiuose rūmuose, kad atmestų prieštaringai vertinamą teisės akto projektą 352 balsais prieš 58. Dar 18 įstatymų leidėjų susilaikė.

Nors valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) pritaria abortų draudimui, partijos lyderiai puikiai žino, kad dauguma lenkų remia dabar galiojantį įstatymą, kuris leidžia nutraukti nėštumą tam tikrais atvejais.

Naujasis projektas buvo parengtas atsižvelgus piliečių iniciatyvą, kai pasiūlymą uždrausti abortus parlamentui pateikė koalicija „Stop aborcji“ (Sustabdykite abortus), surinkusi apie 450 tūkst. piliečių parašų.

Iš pradžių dauguma valdančiosios konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) narių įstatymo projektui pritarė. Praėjus dviem savaitėms įstatymų leidėjai perdavė jį svarstyti Seimo teisingumo ir žmogaus teisių (STŽT) komitetui.

Pirmadienį dešimtys tūkstančių juodai apsirengusių moterų protestavo visoje Lenkijoje. Jos nepritarė siūlymui beveik visiškai uždrausti abortus šioje katalikiškoje šalyje, kurioje ir dabartinis įstatymas yra vienas griežčiausių Europoje. Policijos duomenimis, visoje Lenkijoje buvo surengtos 143 demonstracijos, kuriose dalyvavo apie 98 tūkst. žmonių.

Be to, kai kuriose Europos sostinėse, tarp jų Berlyne, Londone ir Paryžiuje, vyko solidarumo demonstracijos.

Neigiama komiteto išvada

Seimo komitetas trečiadienį rekomendavo šį projektą atmesti.

38 mln. gyventojų turinčioje Lenkijoje per metus atliekama mažiau nei 2 tūkst. legalių nėštumo nutraukimo procedūrų, bet moterų teisių organizacijos yra apskaičiavusios, kad nelegaliai arba užsienyje yra atliekama dar 100–150 tūkst. abortų.

Konservatyviosios PiS lyderi Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) prieš balsavimą Seime sakė įstatymų leidėjams, kad jo frakcija „visada palaikys teisės į gyvybę apsaugą“.

Vis dėlto jis pridūrė, kad visiško abortų uždraudimo šalininkų pateiktas pasiūlymas „gali atvesti prie procesų, kurių rezultatai bus visiškai priešingi“.

Prieš naująjį projektą balsavo 186 PiS deputatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių