Lenkija kurs savanoriškas teritorinės gynybos pajėgas

  • Teksto dydis:

Lenkija greitai pakvies pirmuosius savanorius stoti į naują sukarintą organizaciją, kuri turės 35 tūkst. narių, turinčią padėti atsverti numanomą Rusijos grėsmę, ketvirtadienį pareiškė gynybos ministras Antonis Macierewiczius (Antonis Macerevičius).

„Rugsėjį pradedame šaukimą į teritorinę gynybą“, – A.Macierewiczius sakė per sukarintų organizacijų konferenciją šiauriniame Ostrudos mieste.

Ministras, kurio žodžius citavo naujienų agentūra PAP, nurodė, kad dėl šios organizacijos struktūros ir jos vadovybės buvo nuspręsta balandį.

Naujosios pajėgos, kurias sudarys karinį parengimą įgiję civiliai, turėtų atgrasyti Rusiją nuo mėginimo Lenkijoje pakartoti scenarijų, kuris esą buvo išmėgintas Ukrainoje, kurios teritorijos buvo užimtos infiltruojant kovotojus.

„Teritorinė gynyba yra mūsų atsakas į grėsmę, susijusią su hibridiniu karu“, – sakė už naujųjų pajėgų kūrimą atsakingas Grzegorzas Kwasniakas (Gžegožas Kvasniakas).

Planuojama, kad kiekvienoje iš 16 Lenkijos vaivadijų bus dislokuotos brigados dydžio teritorinės gynybos pajėgos, o Mazovijoje, kuri yra didžiausias ir daugiausiai gyventojų turintis regionas šalies viduryje, bus dvi brigados.

Paskirstant pajėgas pirmenybė bus skirta rytinėms vaivadijoms – Palenkės, Liublino ir Pakarpatės, kurios laikomos labiausiai pažeidžiamomis Rusijos spaudimo.

Ostrudos konferencijoje taip pat dalyvauja Baltijos šalių sukarintų organizacijų atstovai.

Lenkijoje jau veikia savanoriška šaulių sąjunga „Strzelec“ („Šaulys“), kurios pirmtakė buvo įkurta XX amžiaus pradžioje šalies nepriklausomybės architekto Jozefo Pilsudskio (Juzefo Pilsudskio).

Ji turi apie 12 tūkst. narių, daugiausiai jaunuolių, kurie apmokomi karybos įgūdžių.

„Strzelec“ daliniai pirmąkart dalyvaus didelėse karinėse pratybose „Anakonda“, kurias organizuoja Lenkija ir kelios kitos NATO šalys, šios organizacijos vadas Marcinas Waszczukas (Macinas Vaščukas) sakė naujienų agentūrai AFP. Šios pratybos Lenkijoje vyks birželio 7–17 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gugis

Gugis portretas
Imkit pavyzdi is lenku. Ei, miegantys ramiai...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių