Lenkija panaikino kovos su diskriminacija instituciją

  • Teksto dydis:

Lenkijos dešinioji vyriausybė trečiadienį likvidavo instituciją, atsakingą už kovą su rasizmu, o šį žingsnį pasmerkė centristų opozicija ir žmogaus teisių ombudsmenas, išliekant susirūpinimui dėl padažnėjusių rasiškai motyvuotų išpuolių.

„Taryba pasirodė esanti gana neveiksminga“, – vyriausybės atstovas Rafalas Bochenekas trečiadienį sakė žurnalistams Varšuvoje, pridūręs, kad jos pareigas perims kitos institucijos.

Taryba kovai su rasine diskriminacija, ksenofobija ir su jomis susijusia netolerancija buvo įkurta ankstesnės liberalios administracijos, vadovaujamos partijos „Pilietinė platforma“ (PO), kuri smarkiai nesutaria su dabartine konservatyvia partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vyriausybe, atėjusia į valdžią per spalį vykusius rinkimus, kurių kampanijoje dominavo prieš pabėgėlius nukreipta retorika ir pažadai didinti socialinę gerovę.

„Tai gėdinga. Taryba yra absoliučiai būtina, gausėjant rasiškai motyvuotų išpuolių ir didėjant ksenofobijai“, – trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė Lenkijos ombudsmenas Adamas Bodnaras.

Pernai prokurorai pradėjo 1,5 tūkst. tyrimų dėl numanomos diskriminacijos ir rasiškai motyvuotų neapykantos nusikaltimų. 2009 metais tokių tyrimų buvo tik 60.

Be kita ko, pietinio Vroclavo miesto prokurorai tiria antisemitinį išpuolį, kai viena ultradešiniųjų grupuotės sudegino žydą vaizduojančią iškamšą. Tas incidentas išprovokavo smerkiančių balsų bangą visoje šalyje.

A.Bodnaras sakė įžvelgiantis „tiesioginį ryšį“ tarp Europą krečiančios didžiausios nuo Antrojo pasaulinio karo migracijos krizės ir neapykantos nusikaltimų pliūpsnio.

„Baimė dėl pabėgėlių, kurstoma kai kurių politinių partijų, skatina rasistinius komentarus internete, ir tai nėra griežtai pasmerkiama“ viešųjų veikėjų, pridūrė ombudsmenas.

PiS laimėjo pernai spalį vykusius rinkimus, žadėdama, kad nepriims pabėgėlių, plūstančių į Europos Sąjungą.

Partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) per rinkimų kampaniją susikrovė politinį kapitalą, išnaudodamas visuomenės nuogąstavimus, susijusius su migrantų krize.

Jis tvirtino, kad pabėgėliai neša „cholerą į Graikijos salas, dizenteriją į Vieną, visokiausius parazitus“, o kritikai šiuos J.Kaczynskio komentarus prilygino nacių pareiškimams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių