Lenkija panaikina prieštaringą prekybos centrų mokestį

  • Teksto dydis:

Lenkijos vyriausybė antradienį atšaukė liepą įvesta mokestį, kuris buvo taikomas užsienietiškiems prekybos tinklams. Toks sprendimas buvo priimtas praėjus dienai po to, kai Europos Sąjunga pradėjo tirti, ar toks mokestis neprieštarauja konkurencijos taisyklėms.

Pranešdamas apie mokesčio galiojimo sustabdymą Lenkijos finansų ministras Pawelas Szalamacha (Pavelas Šalamacha) žurnalistams pareiškė, kad ES tyrimas yra „šališkas ir politinis“ ir kad jis buvo pradėtas „spaudžiant didelėms korporacijoms“.

Minėtas mokestis buvo įvestas liepą finansuoti socialines programas ir didinti visuomenės paramą partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) suformuotai vyriausybei. Jis buvo taikomas dideliems prekybos tinklams, tokiems kaip prancūzų „Auchan“, „Carrefour“ ar Vokietijos „Lidl“ ir „Metro“. Tačiau vietiniams tinklams jis netaikomas.

Europos Komisija pirmadienį pareiškė „turinti nuogąstavimų, kad progresinių mokesčių tarifai priklausomai nuo apyvartos suteikia kompanijoms su maža apyvarta pranašumą prieš konkurentus, o tai prieštarauja ES valstybinės pagalbos taisyklėms“.

Komisija pareikalavo nedelsiant sustabdyti mokesčio taikymą.

Savo ruožtu P. Szalamacha antradienį taip pat pranešė, kad Varšuva nuo sausio prekybos centrams įves naują mokestį, tačiau detalių nepateikė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių