Lenkija nubalsavo už įstatymą, nutrauksiantį konstitucinio teismo paralyžių

  • Teksto dydis:

Lenkijos parlamentas ketvirtadienį patvirtino įstatymą, turintį nutraukti šalies aukščiausiosios teismo institucijos paralyžių, švelnindamas ankstesnius pakeitimus, sukritikuotus tarptautinės bendruomenės.

Naujasis teisės aktas buvo priimtas 238 deputatų balsais prieš 173.

Vyriausybė spaudė pataisyti Konstitucinio Tribunolo veiklos taisykles prieš JAV prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai) atvykstant į penktadienį Varšuvoje prasidėsiantį NATO viršūnių susitikimą.

B. Obama susitiks su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda) ir tikriausiai klaus apie pažangą pastangose išeiti iš tos aklavietės.

Pasak apžvalgininkų, paskubomis surengtas balsavimas tikriausiai leis A. Dudai pateikti gerų žinių B. Obamai ir padės išsklaidys ES susirūpinimus dėl teisinės valstybės principo laikymosi šalyje.

„Mes visi norime išspręsti konstitucinio teismo problemą“, – trečiadienį sakė premjerė Beata Szydlo (Beata Šydlo).

Ji išreiškė viltį, kad Lenkijos opozicijos grupės ir ES institucijos Briuselyje laikosi to paties požiūrio.

Ginčas dėl konstitucinio teismo įsiplieskė praeitais metais, kai PiS mėgino paskirtį Konstitucinį Tribunolą sau palankius teisėjus ir priėmė įstatymų, kurie, pasak kritikų, paralyžiuoja šios institucijos darbą. Tribunolas padarė išvadą, kad jo pertvarkymas kertasi su konstitucija, bet vyriausybė atsisakė pripažinti tą nutartį.

Europos Komisija sausį pradėjo tyrimą dėl teisinės valstybės principo padėties Lenkijoje, o abi pusės paskelbė viena kitą smerkiančių pareiškimų.

Aukščiausioji ES vykdomosios valdžios institucija atliko tolesnį žingsnį tame procese, birželio 1 dieną išreiškusi susirūpinimą dėl Lenkijos vyriausybės pozicijos.

Tas dokumentas konfidencialus, bet Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) aiškino, kad jo institucija tebėra susirūpinusi dėl naujų konstitucinio teismo teisėjų paskyrimo, Tribunolo sprendimų vykdymo ir jo gebėjimo vertinti naujų teisės aktų konstitucingumą.

PiS parengtame naujame įstatymo projekte švelninami kai kurie partijos ankstesni reikalavimai – pavyzdžiui, kad sprendimui reikalingas teisėjų kvorumas. Tačiau dokumente sakoma, kad Tribunolas privalo visiškai įtraukti į savo darbą PiS paskirtus teisėjus, o ankstesnė teismo išvada, kad PiS kišimasis į jo darbą yra neteisėtas, turėtų būti atšaukta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių