Lenkija nori D. Trumpo pažadų saugoti ją nuo Rusijos grėsmės

  • Teksto dydis:

Lenkijos vyriausybė norėtų, kad šią savaitę šalyje viešėsiantis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) suteiktų garantijų, jog NATO kariai Lenkijoje liks tol, kol Rusija kels grėsmę regiono saugumui, pirmadienį pareiškė šalies užsienio reikalų ministras.

Užsukęs Varšuvon D.Trumpas turėtų pasakyti kalbą. Tiesiai iš Lenkijos JAV vadovas vyks į G-20 viršūnių susitikimą Vokietijoje, kur susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Lenkija kartu su kitomis buvusio komunistinio bloko, kadaise vadovauto iš Maskvos, šalimis yra susirūpinusios dėl savo saugumo, suaktyvėjus Rusijos karinėms pajėgoms šalia rytinių NATO sienų.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis (Vitoldas Vaščykovskis) žurnalistams sakė, kad Lenkija norėtų išgirsti D.Turmpo garantijas,jog neseniai rotacine regione dislokuoti tūkstančiai NATO ir JAV karių iš jo nepasitrauks.

„Mes norėtumėme išgirsti, kad kol bus grėsmė, mus palaikys JAV ir NATO pajėgos“, – sakė W.Waszczykowskis.

Ministras sakė mažiau nerimaujantis dėl to, kad D.Trumpas iš pažiūros nenori patvirtinti JAV įsipareigojimų laikytis NATO sutarties 5-ojo straipsnio, kuriame apibrėžtas karinio bloko kolektyvinės gynybos principas, numatantis, kad vienos ar kelių NATO valstybių užpuolimas laikomas visų Aljanso narių užpuolimu. Birželio 9 dieną vykusioje spaudos konferencijoje prezidentas vis tik patvirtino, kad JAV laikysis šio straipsnio.

„Mane labiau domina 5 tūkst. JAV karių nei retoriškas kas mėnesį (kartojamas) patikinimas dėl 5-ojo straipsnio“, – sakė ministras, pavadindamas nerimą dėl šio straipsnio „dirbtinai sukurta problema“.


Šiame straipsnyje: LenkijaDonaldas TrumpasRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Žino tie lenkai kam prikliaulino... (bet ar yra kam ne?)

LT

LT portretas
Ne pazadu del ...5 straipsnio ,o pastovios amerikieciu karines bazes disluokavimo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių