Lenkija neigia nusprendusi trauktis iš Europos korpuso

  • Teksto dydis:

Lenkijos vyriausybė antradienio vakarą paneigė Europos korpuso atstovo pareiškimą, kad Varšuva apsisprendė pasitraukti iš šio daugiašalio Strasbūre įsikūrusio karinio dalinio.

„Netiesa, kad Lenkija traukiasi iš Eurokorpuso. Laikykimės faktų“, – savo „Twitter“ žinutėje parašė Lenkijos premjerės Beatos Szydlo (Beatos Šydlo) kanceliarijos oficialusis atstovas Rafalas Bochenekas.

Anksčiau antradienį naujienų agentūra AFP citavo Europos korpuso atstovą pulkininką Vicente Dalmau (Visentę Dalmau), sakiusį, kad Lenkija iki 2020 metų pasitrauks iš šių Europos Sąjungos pajėgų.

NATO narės Lenkijos, turinčios asocijuotos narės statusą Europos korpuse, pasitraukimas yra „lenkų vyriausybės sprendimas“, AFP sakė V.Dalmau.

„Lenkų kariai pasitrauks, kai liausis galioję jų individualūs kontraktai – vėliausiai per trejus metus“, – teigė jis.

Lenkijos gynybos ministras Antonis Macierewiczius (Antonis Macerevičius) savo „Twitter“ žinute irgi paneigė šią informaciją.

„Netiesa, kad Lenkija traukiasi iš #Eurokorpuso“, – rašė jis.

Lenkijos gynybos ministerijos antradienio vakarą paskelbtame pranešime aiškinama, kad „gynybos ministro sprendimu Lenkija tik atsisakė siekti visavertės narės statuso Europos korpuso vadovybėje, taip pat per ateinančius 3–4 metus laipsniškai sumažins savo indėlį“. Ministerija pridūrė, kad Varšuva išliks šių pajėgų asocijuota nare.

Ministerija aiškino, kad toks žingsnis yra būtinas, nes Lenkijos kariuomenė didina savo indėlį įgyvendinant NATO viršūnių susitikimų Velse ir Varšuvoje nutarimus sustiprinti Aljanso rytinio sparno gynybą bloko kolektyvinės gynybos kontekste.

Pranešime atkreipiamas dėmesys į besikeičiantį Europos korpuso veiklos pobūdį, nes planuojama, kad šios pajėgos mažiau prisidės prie NATO uždavinių įgyvendinimo.

Lenkija Europos korpuse turi 120 karių. Šios pajėgos buvo įkurtos Prancūzijos ir Vokietijos iniciatyva; jos pradėjo veikti nuo 1995 metų.

Šios pajėgos turi 6 000 karių ir gali būti siunčiamos vykdyti NATO arba Europos Sąjungos uždavinius. Apie tūkstantis karių yra laikomi Strasbūre; likę 5 000 priklauso Prancūzijos ir Vokietijos brigadai, laikomai daugiausiai Vokietijos bazėse.

Šios pajėgos, taip pat turinčios Belgijos, Ispanijos ir Liuksemburgo kontingentus, gali būti padidintos iki daugiau kaip 60 tūkst. karių, bet jie paprastai laikomi savose šalyse.

Be Lenkijos, šio korpuso asocijuotos narės yra Graikija, Turkija, Italija ir Rumunija.

Šios pajėgos yra vykdžiusios misijas Bosnijoje, Kosove, Afganistane ir Malyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių